16. října 2006 uplyne patnáct let ode dne, kdy pražský arcibiskup Miloslav Vlk zřídil Pastorační středisko (PS) pražské arcidiecéze se sídlem v budově Arcibiskupského semináře v Praze - Dejvicích a ředitelem jmenoval P. Ing. Aleše Opatrného, který tuto funkci zastával do června 2004. Od července 2004 v čele PS stojí P. Mgr. Vladimír Málek.
Úkolem Pastoračního střediska je podpora, rozvoj a koordinace pastorační práce v pražské arcidiecézi. Podporu pastorační práce koná průběžnou analýzou pastorační situace v diecézi, přípravou studijních materiálů, tištěných pastoračních pomůcek, přípravou a distribucí materiálů určených pro potřeby farností, společenství a jednotlivců.

Od počátku PS též vydává brožůry na nejrůznější pastorační témata. Od roku 1995 vycházejí péčí PS na každý týden texty k nedělní liturgii v nákladu 9000 ks, žádané jsou rovněž texty na farní nástěnky a letáky. Z přednášek konaných v PS jsou pořizovány audionahrávky, které jsou k dostání na kazetách i CD), organizováním kurzů pro laiky, kteří pomáhají v pastoraci, a vzdělávacích setkání různého zaměření (tradičně se jedná o Kurz pro pomocníky v pastoraci, Kurz pro služebníky eucharistie, Akademii nejen pro seniory nebo Biblické hodiny). Dále zajišťuje materiály, případně náplně setkání, pro další vzdělávání kněží, jáhnů a těch, kdo konají různé služby v církvi. PS také rediguje desetkrát ročně vycházející Zpravodaj pražské arcidiecéze.

Pastorační středisko poskytuje rovněž konzultace a poradenství z oblasti psychologie.

Mezi další "produkty" Pastoračního střediska patří provozování internetových stránek www.pastorace.cz, www.vira.cz, help.vira.cz, www.maria.cz a dalších. V elektronické podobě jsou na internetu k dispozici i texty nedělních liturgií a nástěnek.

Prostory PS neslouží jen jemu, ale také Duchovní správě u kostela sv. Vojtěcha, která byla obnovena rovněž 16. října 1991, mnohé ze života obou institucí se tak prolíná.

Kontakt: Arcibiskupství pražské, Pastorační středisko, Thákurova 3, 160 00 Praha 6 - Dejvice, tel.: 220 181 754 (705), fax: 224 314 258, e-mail: kancelar.ps@vira.cz


Převzato z www.apha.cz (redakčně upraveno)