Vatikán/Londýn. Mezinárodní anglikánsko-římskokatolická komise vypracovala společný mariologický dokument. Je to událost, zakončující druhou etapu práce komice. O podrobnostech informoval ředitel úřadu pro ekumenické záležitosti anglikánské komunity, kanonik Gregory Cameron.
Dokument nazvaný Maria, milost a naděje v Kristu bude zveřejněn v první polovině příštího roku spolu s anglikánskými a římskokatolickými komentáři. Jeho vydání završuje program, který před Komisi postavili před téměř čtyřiceti lety papež Pavel VI. a tehdejší arcibiskup Canterbury, Michael Ramsey. Vedle prohlášení o eucharistii, svěcení či moci v církvi byly zpracovány společné dokumenty na témata spása a etika. Před pěti lety byl podepsán poslední z série společných dokumentů, s názvem „Dar vlády“.

V prosinci loňského roku anglikánské společenství a papežská rada pro jednotu křesťanů vyjádřily vůli vypracovat další fázi dialogu. O zvážení možnosti jeho dalšího pokračování požádal stálý anglikánsko-římskokatolický výbor Svatého otce a canterburského arcibiskupa, Rowana Williamse.


***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu



***

Další texty k tématu Maria naleznete zde