Projekt "Antiochie" chce ukázat ve "vymírajících" farnostech, že křesťanství v síle Ducha svatého stále oslovuje svět.
Účastníci projektu letos zamíří do čtyř vesnic v České republice. Zájemci o tuto aktivní možnost prožití letních prázdnin a dovolené se mohou stále hlásit na některý ze tří 14denních turnusů.
"Antiochie" - projekt bohoslovců Arcibiskupského kněžského semináře (AKS) v Olomouci, který si klade za cíl ukázat ve "vymírajících" farnostech, že křesťanství v síle Ducha svatého stále oslovuje svět, zamíří letos na čtyři místa v republice: Úštěku u Litoměřic, Chřibské ve Šluknovském výběžku, Polkovic u Kojetína a Rychnova na Moravě. Nápad vznikl před 11 lety a s evangelizačním nadšením se do něj zapojilo okolo 500 převážně mladých věřících.

"Aktivní forma se odehrává v průběhu letních prázdnin, kdy se účastníme na životě vesnice do které jsme přijeli. Během léta se ve vesnici vystřídají tři čtrnáctidenní turnusy. Letos bude naše aktivita směřovat do dvou farností litoměřické diecéze a do dvou farností olomoucké arcidiecéze," uvedl za organizátory letošní Antiochie bohoslovec Petr Utíkal, který dodal, že cílem každého turnusu je vytvoření společenství, které je schopno společně žít, modlit se a zároveň žít spolu s vesnicí. Na programu je každý den společná modlitba, stravování, bydlení na faře, bohoslužby slova, adorace a sdílení se s ostatními o zážitky z pobytu. Nedílnou součástí je příprava her a soutěží pro místní děti, výlety, táboráky, pomoc místním lidem při sezónních pracích na poli nebo na zahrádce.

Po prázdninách dílo Antiochie nekončí, ale pokračuje při setkáních těch, kteří se v létě seznámili a rádi se uvidí i během roku. K šíření evangelia prostřednictvím aktivity Antiochie se zapojují také společenství modlitby. "Jsou to nejen účastníci současní a bývalí, ale také řeholníci a řeholnice, staří a nemocní lidé, kteří o nás vědí," dodává Petr Utíkal.

Kontakt pro zájemce o účast na turnusech v termínech 29.6.-13.7., 12.7.-27.7. a 26.7.-10.8.: e-mailová adresa antiochia@email.cz nebo na poštovní adresa Petr Utíkal, AKS, P.O.Box 6 Žerotínovo náměstí 2, 77 111 Olomouc.

Internet: www.antiochia.zde.cz

***

Se svolením převzato se serveru http://tisk.cirkev.cz