Úplný konec! Ježíš umírá jako člověk naprosto opuštěný Bohem. Nechci tvrdit, že Ježíš byl doopravdy Bohem opuštěn, ale jeho situace byla situací člověka, jehož Bůh nijak nechránil. Z kříže ho nikdo nesňal dříve, než zemřel. Zemřel jako člověk, jehož nepřátelé dohnali až tam, kde ho chtěli mít.
Chtěli ho zničit, umlčet a to se jim, bereme-li v úvahu pouze ukřižování, dokonale podařilo. Dopadlo to tedy nejhůř, jak to vůbec dopadnout mohlo.

Žádná zázračná pomoc se nekonala! Toto je pro nás věc zcela banální, známe ji z vyprávění, ale přesto si ji člověk musí naprosto přisvojit a do hloubky své bytosti přijmout. Pokud to neudělá, čekají ho velká zklamání a bude se cítit Bohem zcela nespravedlivě odmítnut, odsouzen, zavržen, nechráněn.

Jistý člověk píše, že největší zázrak Ježíšova života se stal ještě dříve, než přišlo vzkříšení. Ježíš, který říkal Bohu důvěrně: „Abba“ - Otče, jím byl zcela opuštěn. Ježíš, který se stavěl k lidem naprosto kladně, miloval je a dělal pro ně jen dobré činy, byl jimi odmítnut, zavržen a odsouzen. Nepřestal však milovat Boha a neodvrátil se od něj, ani se nesnížil k nenávisti vůči lidem. Bereme-li Krista nejen jako čirého Boha, ale také jako pravého člověka, pak musíme skutečně uznat, že toto je věc zcela podivuhodná, že je to opravdový zázrak. Je-li někdo těmi, od nichž plným právem čeká lásku, odmítnut a nepřestane je ani pak milovat.

Zároveň zde máme jasný směr k následování a jasné upozornění, jak řešit situace bolesti, zla v jakýchkoliv jiných těžkostech v našem životě. Čeká-li člověk na mávnutí kouzelného proutku, pak je zcela vedle a může dopadnout špatně. Jestliže se ale rozhodne následovat Krista, tedy nepřestat milovat Boha a nepřestat milovat lidi, i když je jimi zdánlivě zcela zavržen, pak je opravdu na Kristově cestě, na cestě vzkříšení a to znamená, že se o svou budoucnost nemusí obávat.


***

Text celé publikace: Úvahy o utrpení a vzkříšení Páně (Aleš Opatrný)
naleznete zde.


Další texty k tématu Vzkříšení naleznete zde.

Další texty k tématu Ježíš naleznete zde