Brožura s názvem "Brány Evropské unie otevřeny" je určena pro informaci křesťanů o strukturách, fungování a aktuálním dění v Evropské unii. Publikace bude v nejbližší době zdarma k dispozici ve většině farností a církevních sborů.
Praha: Podporu vstupu naší země do Evropské unie (EU) vyjádřila Česká biskupská konference (ČBK) společně s Ekumenickou radou církví (ERC) ve společném prohlášení ze 17.2.2003. Konkrétní informace o tom, co mohou křesťané v naší zemi od vstupu do EU očekávat, přináší brožurka s názvem "Brány Evropské unie otevřeny", která je v těchto dnech distribuována do většiny farností a církevních sborů.

Informační brožura byla v počtu 200 tisíc kusů vytištěna na náklady Ministerstva zahraničních věcí České republiky (MZV ČR), které také určilo definitivní podobu textu. K obsahu se nicméně měli možnost vyjádřit představitelé ČBK i ERC a konkrétní výsledná podoba textu vznikala ve spolupráci s konzultanty ze strany katolické církve i církví nekatolických. Distribuce probíhá v těchto dnech rovněž za spoluúčasti (finanční i organizační) MZV ČR, ČBK a ERC.

Na celkem 24 stranách brožury se čtenáři mají možnost dozvědět nejen mnoho zajímavostí z historie a současnosti EU, ale také několik ne příliš známých citátů významných osobností církevního i politického života. Velmi kvalitní grafickou úpravu publikace jistě podpořila i řada barevných dokumentačních fotografií.

Úvodní kapitoly pojednávají především o hodnotách, na kterých EU vyrostla. Výrazná křesťanská orientace duchovních otců Unie - Roberta Schumana, Konráda Adenauera a Alcida de Gasperiho - je nejen historickou skutečností, ale především aspektem, který zcela zásadně ovlivnil hodnotovou orientaci postupně vznikající sjednocené Evropy. Křesťanský princip solidarity se projevuje nejen uvnitř Unie, kde bohatší státy pomáhají chudším partnerům, ale EU v tomto smyslu působí i navenek a poskytuje významnou humanitární pomoc do nejchudších oblastí světa. Princip subsidiarity, který má v katolické církvi starobylou tradici, tvoří dnes jeden z nejvýznamnějších prvků budování občanské společnosti v Evropě.

Publikace se nevyhýbá ani ožehavým a často diskutovaným tématům potratů, eutanázie a klonování. Stranou pochopitelně nemohly zůstat otázky významu církví v Evropě, dialogu mezi státními úřady a církvemi nebo možnosti eliminace působení nebezpečných náboženských sekt ve společnosti. Brožura si mj. klade za cíl vysvětlit čtenářům do jaké míry mohou v těchto oblastech rozhodovat úřady EU, a ve kterých věcech nesou naopak plnou zodpovědnost orgány státní správy jednotlivých členských zemí Unie.

Kapitola nazvaná "Úspěchy a prohry Evropské unie" se věnuje historickým a aktuálním problémům Unie jako jsou otázky bezpečnosti a společné zahraniční politiky.
Kromě toho se autoři publikace snaží uvést na pravou míru různé dezinformace a polopravdy, které jsou o EU mezi obyvateli České republiky poměrně rozšířeny, a vyvrátit zbytečné obavy z toho, že vstup do EU bude znamenat ohrožení českého jazyka, kultury a specifik, která jsou lidem žijícím v této zemi vlastní.

Brožura "Brány Evropské unie otevřeny" bude v brzké době zdarma k dispozici ve většině farností všech katolických diecézí a sborů ostatních křesťanských církví. Tato publikace je tak nejen konkrétním plodem ekumenismu, ale také příkladem velmi korektní, seriózní a přínosné spolupráce mezi státem a církvemi.

V případě zájmu o bližší informace či bezplatné poskytnutí brožur je možné kontaktovat pracovníka Tiskového střediska ČBK Martina Horálka - tel: 220 181 431; e-mail: horalek@cirkev.cz.
Bližší informace o Evropské unii v češtině můžete získat na internetových adresách www.euroskop.cz nebo www.evropska-unie.cz.


***

Se svolením převzato z: TS ČBK