Papež Benedikt XVI. vybral jako téma pro Světový den mládeže v roce 2007 verš Janova evangelia: „Jako já jsem miloval vás, tak i vy se milujte navzájem“ (13, 34). Ve svém letošním poselství pak ke Světovému dni mládeže píše: „Láska je jediná síla schopná změnit srdce člověka i celé lidstvo a učinit plodnými vztahy mezi muži a ženami, mezi bohatými a chudými, mezi kulturami a civilizacemi.“
Apeluje tak na existenci a prožívání Lásky ve třech hlavních aspektech – v životě s Bohem, následování Ježíše Krista a vztahu k bližním.

Celostátní setkání mládeže (CSM) všechny tyto duchovní dimenze reflektuje ve svém programu. Nicméně podstatou každého setkání, obzvlášť křesťanského, je vytváření společenství. Je nemožné, aby křesťanství zůstávalo záležitostí jednotlivců, neboť jsou to právě živá křesťanská společenství, která nezávisle na společenských okolnostech umí oslovovat a přitahovat hledající. Poté, co v průběhu posledních staletí byla církev připravena o mnoho svých sociálních i kulturních funkcí, ji mnozí neváhali odsoudit k zániku. Přes všechny pokusy vyřadit církev ze společenského života můžeme však dnes konstatovat, že její program zůstává aktuální a pro mladou generaci atraktivní.

Aby křesťanská společenství mládeže byla vedena správným směrem, aby získávala inspiraci a nové podněty pro svou činnost, pomáhají ve farnostech kněžím s jejich vedením a přípravou náplně nadšení mladí lidé, animátoři. O loňských prázdninách se jich do Litomyšle sjelo na 500 ze všech českých a moravských diecézí. Během týdenního celostátního setkání mluvili se svými biskupy, diskutovali o Bibli nebo pracovali v různých tvůrčích dílnách. V církvi, stejně jako v ostatních veřejných institucích nebo obchodních společnostech, je kladen stále větší důraz na rozvoj lidských zdrojů. Jsou to dlouhodobé investice, které jsou vždy zároveň velkým přínosem a obohacením pro celé společenství.

Bez pomoci animátorů by se letos neobešlo ani připravované CSM Táboře-Klokotech, kam se chystá 5 000 mladých lidí, tedy 10krát více účastníků, než vloni navštívilo Litomyšl. Na organizačním zajištění CSM se podílí přípravné týmy v oblastech hudby, režie, tisku, zdravotnictví, stravování, ubytování nebo sportu apod. Týden v Klokotech má být pro všechny povzbuzením ve víře a příležitostí strávit několik dní s Bohem a s věřícími vrstevníky. Vznikne společenství nejen mládeže, ale i biskupů, kněží, řeholníků a odborníků, kteří vedle duchovních zážitků umožní účastníkům setkání načerpat i informace a znalosti z mnoha oblastí lidského života.