Praha: Český statistický úřad zveřejnil 6.8.2003 na internetu studii nazvanou "Náboženské vyznání obyvatelstva". Jedná se o zevrubné zpracování výsledků sčítání lidu, domů a bytů z roku 2001 v oblasti, kterou vyjadřuje název studie. Studie se člení na část textovou a na část přílohovou.
Textová část obsahuje následující kapitoly: Obyvatelstvo hlásící se k jednotlivým církvím a náboženským společnostem; Skladba obyvatelstva podle náboženského vyznání, pohlaví a podle věku; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání a nejvyššího ukončeného vzdělání; Náboženské vyznání obyvatelstva podle národnosti a rodinného stavu obyvatel; Územní rozložení obyvatelstva podle náboženského vyznání; Církve s nejvyšším počtem obyvatel hlásících se k náboženskému vyznání; Kategorie nezjištěno; Závěry.

Přílohová část přináší grafy, mapy a tabulky.

Grafy: Složení obyvatelstva podle náboženského vyznání; Náboženské vyznání obyvatelstva ČR v roce 1991 a 2001; Věřící celkem a věřící hlásící se k římskokatolickému vyznání podle věku a pohlaví; Věřící muži a ženy podle nejvyššího ukončeného vzdělání.

Mapy: Územní členění České republiky; Podíl obyvatel s uvedeným náboženským vyznáním.

Tabulky: Složení obyvatelstva podle náboženského vyznání; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání, věkových skupin a podle pohlaví; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání, nejvyššího ukončeného vzdělání a podle pohlaví; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání a velikostních skupin obcí; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání a krajů; Obyvatelstvo okresů podle náboženského vyznání; Obyvatelstvo ve městech nad 5 tisíc obyvatel podle náboženského vyznání; Obyvatelstvo podle náboženského vyznání v letech 1991 a 2001.

Studie "Náboženské vyznání obyvatelstva" vychází v době, kdy na prvním zasedání plenárního sněmu jasně zaznělo, že katolická církev v České republice potřebuje při hledání svého dalšího směřování hlubší sociologickou a demografickou analýzu tohoto typu.

Studii s názvem "Náboženské vyznání obyvatelstva" najdete na internetové adrese www.czso.cz/csu/edicniplan.nsf/p/4110-03.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK