Knižní tip Aleš Opatrný: Cesty pastorace v pluralitní společnosti
Jednou z význačných charakteristik dnešní středoevropské společnosti je její mnohostranná pluralita v názorech, postojích, vyznáních i preferencích. V této společnosti žije křesťanství a děje se v ní pastorace.
Aleš Opatrný se ve své knize „Cesty pastorace v pluralitní společnosti“ pokouší nacházet a popisovat takové cesty pastorace, na nichž by se s pluralitou počítalo a vlastní substance křesťanství se při tom neztrácela.
Jako základ se autorovi jeví víra, její posilování a růst. Současně ukazuje na to, že se v realitě víra vyskytuje v různém stupni úplnosti a že její podporování staví pastoračního pracovníka před různé úkoly, které se liší i podle věkových skupin křesťanů. Společné pro růst a život víry je její sociální charakter: víra se žije ve společenství. Ale i rozličná společenství víry představují diferencovanou skutečnost s různými vlastními nároky a podmínkami života. Ty se také promítají do různých specifických otázek pastorace.


Autor navazuje na dosavadní vcelku bohatou českou i překladovou literaturu týkající se pastorace. Autor se opírá mimo jiné o myšlenky svých dvou předchozích spisů. Své téma pojímá záměrně ekumenicky a dialogicky. Dlouholetý ředitel Pastoračního střediska pražské arcidiecéze P. Aleš Opatrný je svým vnitřním ustrojením člověk exaktní a empirický; je to realista, který prožívá pevnou naději.

Aleš Opatrný - knihy