Pozvat současnou společnost k životu z víry
Kniha je zprávou z plenárního zasedání francouzské biskupské konference v Lurdech v listopadu 1996. Francouzští biskupové se rozhodli oslovit věřící v zemi a rozšířili tuto zprávu formou dopisu věřícím, který je poněkud rozsáhlejší analýzou současné francouzské společnosti a možností, jak v dnešním světě uchopit, žít a předávat svou víru.
V první části knihy (ze třech) s mottem ‘Porozumět naší situaci katolíků v současné společnosti’ se rozebírá současná krize společnosti, krize předávání hodnot a postavení katolíků v této společnosti. Je poukázáno na problémy pluralismu a zneužití náboženství. V závěru se vychází k definování nových požadavků, k soustředění se na jádro víry a k formám nabídnutí víry společnosti.

‘Jít k jádru tajemství víry’, nalézt pravou křesťanskou identitu, jež vychází ze spolehnutí se na Boha a člověka, spasitele Ježíše Krista, je tématem druhé části. Žít podle Kristova příkladu znamená čelit zkouškám zla v tomto světě, pochopit smysl svobody, hříchu a tajemství kříže, znamená to vnímat ve svém životě Kristova Ducha a sjednotit se s Duchem v konkrétních situacích života.

Třetí část je vybídnutím k zodpovědnosti za působení církve ve světě, výzvou k ‘vytváření církve, která nabízí víru’. Po pochopení situace věřícího ve společnosti, který právě jako křesťan zastupuje v této společnosti určitou nauku a morální zásady, přichází autoři k hledání záměrů jak žít plněji a předávat Kristovo evangelium.

Dopis francouzských biskupů zároveň vede k pozornosti na výzvy Jana Pavla II. k „nové evangelizaci“, k přípravě na oslavu milénia roku 2000 a k hledání cest víry pro třetí tisíciletí.


Francouzská biskupská konference:
Pozvat současnou společnost k životu z víry – Dopis francouzským katolíkům

Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2003


***

Další texty k tématu víra naleznete zde.


Další texty k tématu společnost naleznete zde.


Další texty k tématu evangelizace naleznete zde.


Informace o dalších vydaných knihách naleznete zde.