Trvalá přítomnost našeho Pána mezi námi je dílo Ducha svatého. Když se vzkříšený Kristus zpřítomňuje v životě lidí a obdarovává je svým Duchem, pak je zcela proměňuje a stávají se plně sebou samými.
Duch svatý dovršuje lidské snažení

To, co Ježíš započal se svými učedníky během společného života, se dovršuje darem Ducha. Víra apoštolů byla zpočátku nedokonalá a kolísavá, ale později se stala pevnou a plodnou.

Ti, kteří se předtím třásli strachem před lidmi a jejich vládci, směle oslovují zástup lidí, který se shromáždil v chrámě a vzdorují nejvyššímu židovskému soudu. Petr, kterého strach před obviněním jedné ženy přivedl k trojímu zapření, se teď chová jako "skála", tak, jak si to přál Ježíš. A také ostatní, kteří donedávna byli nakloněni všeobecným sporům o své ambice, jsou teď schopni být "jedno srdce a jedna duše" a dát všechno do společného. Ti, kteří se nedokonale a s velkou námahou učili od Ježíše modlit, milovat, jít na misie, se teď modlí doopravdy, milují doopravdy, jsou skutečnými misionáři a skutečnými apoštoly.





Duch svatý nám dává ...

Duch svatý dává křesťanovi - který by jinak riskoval, že jeho život bude podřízený pouze úsilí a pravidlům - chápavost, svobodu a věrnost. On je skutečně "Duchem moudrosti a rozumu, Duchem rady a síly, Duchem poznání a bázně Boží". Jak by bylo možné bez něj pochopit, že jho Kristovo je sladké a jeho tíha lehká?

Dát se vést Duchem je život a pokoj. (Řím 8,6)





Duch svatý nás činí odvážnými

Duch svatý nás činí odvážnými, povzbuzuje nás ke vnímání Boží slávy v každodenním životě a práci. Duch dává zaznívat svému Slovu v celém našem životě a pomáhá nám k celoživotnímu nasazení navzdory strachu, že zklameme. Duch nám pomáhá čelit nebezpečí a překonávat překážky. Pomáhá nám neúnavně pracovat pro neustálé obnovování církve bez toho, abychom se považovali za soudce druhých.

Bůh nám nedal ducha bázlivosti, nýbrž ducha síly, lásky a rozvahy... (2Tim 1,7)





Duch svatý nás přivádí k porozumění

Je to Duch svatý, který přivádí lidi ke vzájemnému porozumění a přijetí, ke vzájemnému poznávání jakožto Božích dětí na společné cestě a k tomu, aby přes všechny rozdíly hovořili stejným jazykem.





Duch svatý nás uschopňuje

Duch svatý je Boží silou. Když se slabá lidská bytost otevře působení Ducha svatého a zakusí, jak do ní vstupuje, pak začíná i ona žít stejným životem jako Kristus. Když Duch Boží začne zaplavovat našeho lidského ducha, pak se všechno to, co se dřív zdálo nemožné, náhle jeví jako uskutečnitelné.

Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa! (Mt 28,20)



***

Další texty k tématu Duch svatý naleznete zde