Třetí ročník festivalu Nomád se uskuteční od 25. do 27. června v Plzni. Setkání plné umění připravilo občanské sdružení Pro čtverec. Festival nabídne stejně jako v předchozích letech na pěti scénách v centru města vystoupení křesťanských umělců z oblasti hudby, divadla, tance, výtvarného a slovesného umění. Součástí festivalu budou i semináře a tvůrčí dílny, jejichž výstupy se představí i při veřejných vystoupeních.
Větší část festivalu se uskuteční na otevřených scénách v centru Plzně. V průběhu tří festivalových dnů se tu představí kapely různých hudebních směrů, například plzeňští Con brio, Blue zebra 3, Caine ze ZNC, Filia nebo gospelová schola Touch of Gospel, dál Cymbelín, Terebint a Veselá Zubatá z Brna, pražští Marion, NOI, Ted Whang nebo písničkářka Kateřina Šarközi. Jejich koncerty zazní na scéně u Branky a na náměstí Republiky. Pro trochu jiné publikum bude zřejmě koncert hardcorových kapel GORO a Projevy radosti, který se uskuteční v sobotu od 20 hodin v klubu In Spiral v Resslově ulici. Z divadelníků přivítáme Teátr Víti Marčíka, Divadlo v Koši, divadélko Blanky Luňákové a Soni Demjanovičové, divadlo Ostrůvek a mimku Katku Bedáňovou.


Zahraničním hostem festivalu bude letos asi třicetičlenný gospelový sbor z polského Krakowa - Krakow Gospel Choir s dánskou dirigentkou Leou Kjeldsen. Jde o velmi živé uskupení převážně mladých zpěváků, kteří se věnují hlavně současné podobě gospel music, ať už amerických či severských autorů. Hudba vycházející z černošských duchovních tradic je v jejich pojetí velmi energická a opravdová, o čemž se mohli Plzeňané přesvědčit už loni na podzim, kdy se představili Krakow Gospel Choir zdejšímu publiku společným koncertem s plzeňským sborem Touch of Gospel v kulturním domě Peklo. Znovu je tedy můžete vidět na hlavní scéně na náměstí Republiky v neděli 27. června ve 20.40 hodin.


Nově bude letos uspořádaná scéna v Proluce, která bude během festivalu patřit výhradně dětem. Jsou tu pro ně připravena divadelní představení, ale i dvě dobrodružná soutěživá dopoledne a pohádkový jarmark. Pro děti se bude hrát také v průjezdu plzeňského biskupství.


Jaká je letos nabídka tvůrčích dílen? Účastníci festivalu i zájemci z řad veřejnosti si mohou vybrat ze seminářů pantomimy, výtvarný a literární seminář, bubenickou dílnu, básnickou dílnu, dílnu orchestru a seminář gospelového zpěvu. V dílnách tradičně nepůjde tolik o vyučování technik či teorie, ale především o společnou tvorbu a prožitek z práce na určitém projektu. Účastníci workshopů dostanou také příležitost představit svoji práci na jedné z veřejných scén. Na dílny je možné se přihlásit na www.proctverec.cz , kde zájemci najdou i jejich bližší popis, nebo na telefonním čísle 603/475704 (Jana Golonková). Permanetka na libovolný výběr workshopů stojí 150 Kč.


Na závěr festivalu se uskuteční v neděli 27. 6. od 9 hodin ve sboru Maranatha Evangelické církve metodistické v Husově ulici ekumenická bohoslužba všech spolupracujících církví.


Přesný přehled o jednotlivých festivalových aktivitách je možné najít na webových stánkách www.proctverec.cz.




Jakékoli další informace pro vaši potřebu, včetně kontaktů na účinkující, vám rádi poskytnou přímo organizátoři festivalu. Budeme vám vděčni, za jakoukoli formu, kterou nám pomůžete předat naše pozvání na Nomád veřejnosti.

Kontakt: Stanislav Rybář 728/999705, Ivan Kudrna 776/163 256
e-mail: proctverec.plzen@volny.cz,







Festival letos podpořili: Ministerstvo kultury ČR, město Plzeň, Plzeňský kraj, Nadace 700 let města Plzně, Městský obvod Plzeň 3, kulturní servis Esprit, ECM Plzeň, Biskupství plzeňské a plzeňská ekumena.

Festival pořádá Občanské sdružení Pročtverec. To vzniklo z lidí, kteří se podíleli na přípravě prvního Nomádu v Plzni. Jeho hlavním úkolem je poskytnout potřebné organizační zázemí právě tomuto festivalu. Protože jsou však veřejné aktivity jeho členů poměrně pestré, přijalo postupně pod svá křídla i další projekty, například pravidelný Klub Čaj v prostorách plzeňského biskupství nebo organizování dalších příležitostných koncertů. Členové a přívrženci Pročtverce mají jedno společné. Uznávají hodnoty, které do naší kultury přineslo křesťanství. Věří, že to, co přežilo, stojí za povšimnutí a chtějí nabídnout veřejnosti, aby si sama vybrala to, co pokládá za důvěryhodné. Je možné je najít v různých křesťanských společenstvích.

Nomád 2002 - 2003
První dva ročníky Nomádu přinesly Plzeňanům několik desítek vystoupení umělců různých oborů a stylů. K nejatraktivnějším patřila vystoupení zahraničních hostů. V roce 2002 to byla novozélandská skupina Island Breeze, která předváděla působivé koláže tradiční hudby, tanců a zvyků obyvatel polynéských ostrovů, v roce 2003 německá taneční skupina Xaris a britský bubeník a perkusista Martin Neil. Všichni připravili kromě večerních vystoupení také veřejné workshopy u Branky, na nichž se snažili naučit něco ze svého umění také účastníky festivalu i zájemce z řad veřejnosti. Festival se podle hodnocení organizátorů setkal s velmi vstřícným přijetím publika.