Praha. Nový dokumentární snímek Jiřího Holny a Jolany Havelkové „Slovo a obraz podle Tomáše Špidlíka“ se představí divákům v české metropoli. Premiéra s účastí autorů proběhne v neděli 9. prosince 2007 v 16.30 v sále Družinské kaple při kostele sv. Ignáce v Praze.
Druhá projekce se bude konat na stejném místě ve středu 12. prosince v 18.30. Vstup na obě akce je volný. Půlhodinový film, který byl realizován s podporou České provincie Tovaryšstva Ježíšova, byl natáčen v Římě v lednu 2005.

Kardinál Špidlík ve snímku hovoří o vztahu víry a umění. „Snažil jsem se sledovat linii významu víry pro umění a umění pro víru,“ říká autor Jiří Holna. „Ve Špidlíkových výpovědích se dotýkáme různých tvůrčích oborů a jejich duchovní dimenze. A dozvídáme se to podstatné, jaký to má význam pro šíření radostné zprávy o životě Kristově.“

Obsah dokumentu asi nejlépe vystihují slova Františka Hylmara na přebalu DVD disku. Český provinciál poukazuje na Špidlíkův neustálý zájem o člověka. I díky tomu se podle Hylmara známému kardinálovi mnozí svěřují se svým vnitřními problémy. „Nevede monology, jeho plodnost vyvěrá z dialogu,“ zdůrazňuje provinciál. Špidlík podle jeho slov čerpá ze zkušenosti a je stále velmi pozorný vůči svým posluchačům. „Hlubokým pramenem inspirace se mu stala křesťanská ikonografie. V ní duchovní malíři oblékají Slovo křesťanských Písem do šatu tvarů a barev,“ vysvětluje Hylmar.

„Ikony hovoří, ale ne každý jejich řeči rozumí. Číst obrazy, slyšet jejich hlas a předávat jejich poselství je umění a i v něm je Tomáš Špidlík mistrem. Jako tvořivý člověk si na křesťanském základě vybudoval vnitřní svět a životní filozofii a má z čeho dávat. Nakonec nedává jen ze svého, ale z moudrosti staré a zároveň svěže mladé, která má svůj původ v Bohu,“ dodává český provinciál.

Spoluautorkou nového snímku je česká fotografka Jolana Havelková. Ta absolvovala obor tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě a má za sebou řadu výstav, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí (Indie, Finsko, Dánsko, Kanada, Švédsko). Nyní vyučuje na katedře fotografie Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ve filmu byla použita hudba Jaroslava Nováka, absolventa Pražské konservatoře v oboru kytara a skladba. Stálý člen několika komorních hudebních těles pravidelně spolupracuje i s orchestrem Národního divadla nebo Pražskou komorní filharmonií. Věnuje se také studiové práci, mimo jiné i pro Českou televizi. Jako skladatel se orientuje jednak na tvorbu pro kytaru, jednak na zhudebňování moderní české poezie. V současné době vyučuje na Pražské konservatoři a vystupuje i jako sólista.

Více informací: www.jesuit.cz, tel./fax: 296 216 440, e-mail: provincie.boh@jesuit.cz.