Do Hospice na Svatém Kopečku u Olomouce nastoupil 3.12. první klient. Začal tak běžný provoz nově otevřeného zařízení, s nímž se veřejnost mohla seznámit během Dnů otevřených dveří. O prohlídku nového zařízení, které je určeno lidem s onkologickým onemocněním v terminálním stadiu života, byl ze strany veřejnosti až nečekaný zájem. Hospic byl pro veřejnost otevřen 29. a 30.11.
Mezi návštěvníky byli nejen lidé z okolí – ze Svatého Kopečka, Samotíšek a dalších blízkých obcí, ale také obyvatelé Olomouce a vzdálenějších míst. Přijeli i návštěvníci ze Slovenska. O vybavení a budoucí provoz hospice se zajímali také lékaři ze zdravotnických zařízení olomouckého regionu, členové různých neziskových organizací i řada duchovních.

Nechyběli ani bývalí obyvatelé této budovy, kteří dnes bydlí v bytech, které dostali náhradou od statutárního města Olomouce.

Během Dnů otevřených dveří prošly hospicem stovky lidí. Zajímali se o vybavení pokojů, obdivovali restaurované fresky v jednom z pokojů. Líbila se jim také zimní zahrada a jídelna a zajímali se o budoucí vzhled kaple. Ta má v současné době instalován malovaný trámový strop, který byl na doporučení památkového ústavu přenesen z jiného místa hospice, původní břidlicovou dlažbu a okno se skleněnou vitráží, jejímž autorem je akademický malíř Jan Jemelka. Mobiliář kaple navrhl a zhotoví akademický sochař Otmar Oliva z Velehradu. Dokončen bude v polovině příštího roku.

Návštěvníci hospice přispívali také do sbírky na vybavení. Vybralo se celkem 24.239,40 Kč a 430 Sk, které doplní částku potřebnou na zakoupení lineárního dávkovače opiátů. Ten slouží k pozvolnému a rovnoměrnému dávkování léků tišících bolest. Pacient při jeho použití neprožívá ani počáteční náraz účinku opiátu, ani konečnou fázi, kdy se mu vrací bolestivý stav.

Hospic na Svatém Kopečku svým klientům umožňuje prožít poslední stadium své nemoci bez bolestí. Celkem 26 jednolůžkových a 2 dvoulůžkové pokoje jsou vybaveny polohovacími postelemi, signalizačním zařízením a přistýlkou pro pobyt příbuzného. Každý pokoj má samostatné sociální zařízení – WC a sprchu. Hospic je vybaven moderním zdravotnickým zařízením, přesto však stále potřebuje finanční pomoc dárců na koupi dalších nezbytných věcí.

Příspěvky a dary je možno posílat na Konto Hospic, číslo účtu: 27-6262000227/0100.

Kontakt: Ivana Jeništová, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc; tel: 585 229 336; mobil: 604 200 283.


***

Se svolením převzato z: TS ČBK