VOX 009 chce přinést průřez tím nejlepším z tvorby hudebních skupin reflektujících poselství evangelia. Volně navazuje na deset ročníků festivalu Vox Clamantis, který se v 90. letech stal známou, kvalitní a žánrově pestrou přehlídkou domácích i zahraničních účinkujících. Hudba prezentovaná na VOXu by měla být vyjádřením svobody uměleckého projevu bez hranic konfesí.
Festival bude i letos žánrově pestrý, v rozmezí od folku, rocku, popu a gospelu, přes underground a rap až po worship; představí se písničkář CAINE, dále po loňském velkém úspěchu znovu GOSPEL LIMITED, kapely R.E.J., PROJEVY RADOSTI a RUNAWAY MY SON, zpěvačka MARKÉTA LIŠKOVÁ se skupinou, rapper ADREM a 2AKO1 a němečtí WAITING FOR STEVE.

Akci pořádá Arcidiecézní centrum pro mládež, Sdruženi Pyramida a hudební vydavatelství Rosa, za podpory MČ Prahy 6, Společnosti pro duchovní hudbu a Psalteria.

Benefiční výtěžek bude věnován Asociaci poskytovatelů hospicové paliativní péče.

Šestý ročník festivalu se koná v sobotu 24. 10. 2009 od 14 do 22 hodin, v prostorách Pastoračního střediska sv. Vojtěcha, Praha 6, Kolejní 4 (metro A – Dejvická).

Vstupné 250 Kč (v předprodeji na webu do 19. října za 200 Kč), děti 6 – 12 let 60 Kč, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

Více informací, najdete na oficiálním webu festivalu www.vox.signaly.cz.

Lucie Haschková
koordinátorka příprav festivalu


INFORMACE O ÚČINKUJÍCÍCH

Caine
www.caine.wz.cz
Sólový projekt bubeníka legendární plzeňské skupiny Znouzectnost. Oproti domovskému působišti jsou Cainovy písničky více folkrockové, s patrnými vlivy country a velkým důrazem na textové sdělení. Caine má odedávna několik absurdních hudebních vizí. Třeba spojit hutný rock s tichem. Šanson s heavymetalem. Gospel s punkem. Osamělé písničkaření s křovím…

R.E.J.
www.rej.name
Formace s názvem R.E.J., tvořená muzikanty z nejrůznějších koutů české vlasti vznikla na sklonku roku 2006. Po několika obměnách klávesáků se složení ustálilo do současné podoby: Matouš Čep: zpěv, akustická kytara; Jakub Hlávka: elektrická kytara; Korneliusz Walek: bicí; Bogdan Walek: baskytara; Jan Měrka: klávesy. Na začátku jejich repertoár tvořily především převzaté oslavné písně, postupem času se mezi ně začaly vkrádat písně vlastní tvorby, z nichž na podzim roku 2008 vznikl singl „Vzlétnout výš“. To, co se snaží předat obsahem svých písní, je každodenní život: hledání, pády i povstání, ale především naději, která je pro ně pevnou kotvou duše. Na hudbě, kterou tvoří je patrný vliv současného proudu british pop music, přesto však hned na první poslech těchto skladeb můžete cítit pěknou dávku jejich vlastního osobitého cítění.

Markéta Lišková
www.myspace.com/pegfox
Markéta Lišková je mladá zpěvačka, která se rozhodla jít za svým snem. Její vlastní
autorské skladby v aranžích Dona Gawthorna jsou velmi citlivé, osobní a přesto plné
energie a touhy po Bohu. Stylově se nahrávky pohybují v intencích pop-worship, okořeněné zajímavými prvky moderní elektronické hudby. Markétino debutové album právě vychází pod značkou hudebního vydavatelství ROSA.

Runaway My Son
www.myspace.com/rrunawayy
Kapela ze středních Čech funguje čtvrtým rokem, s tím, že její obsazení se postupem času obměnilo. Začínali na worshipech v církvi a přidali i vlastní tvorbu a koncerty. Fungují na dvou rovinách, to jako chválicí tým a zároveň jako kapela s vlastní tvorbou. Jsou mladí a chtějí osobitým způsobem v duchu rockové hudby přinést Ježíše všem lidem.

Gospel Limited
www.gospellimited.cz
Gospel Limited jako sbor pod vedením sbormistra Václava Třísky existuje již řadu let, s tímto novým názvem vystupuje teprve krátce, ale má za sebou řadu vystoupení a koncertů. Hlavní podíl repertoáru tohoto mladého smíšeného pěveckého sboru tvoří moderní gospel, nádherná emotivní duchovní hudba vycházející z černošské hudební tradice. V repertoáru Gospel Limited je řada moderních gospelů od světoznámých amerických i evropských gospelových autorů jako Kirk Franklin, Richard Smallwood, Edwin Hawkins, Donald Lawrence a mnoho dalších. Sbor spolupracuje s kvalitní doprovodnou kapelou pod vedením brilantního jazzového klavíristy Martina Krče, na bicí hraje skvělý, energický i citlivý bubeník Ondřej Pompo Pomajsl a muziku tvrdí americký kouzelník na pětistrunnou basu Lars Miller.

Projevy Radosti
projevy.mysteria.cz
Na troskách kapely Manasses vzniká po letech těleso, které kvality svého předchůdce hravě překonává. PR - to je divoká směsice hardcore, punku, metalu a undergroundu. Hudební a textový minimalismus není v případě Projevů únikem, ale specifickou uměleckou cestou. Koncentrát obou rovin poselství. Teologický psycho-core původem z Ústí nad Labem.

Adrem a 2AKO1
www.myspace.com/adremholyhiphop
Adrem (vlastním jménem Pavol Podolský) je mladý věřící rapper z Bratislavy. Jeho
hudebním vzorem je Mike Shinoda (LINKIN PARK). Svoje první demo CD s názvem "Mám čo povedať!" natočil ve studiu Richarda Čanakyho. V rámci uskupení Festabeng účinkoval na festivalu Lumen v Trnavě. Na VOXu vystoupí spolu s DJ's 2ako1.

Waiting For Steve (D)
www.myspace.com/waitingforsteve
Waiting For Steve je německá indie/emo rocková kapela, vyznačující se především skvělým zvukem a barvitými kytarovými skladbami, jimž vévodí naléhavý vokál baskytaristy a zpěváka Thomase Eiferta. WFS hrají od roku 2001 a na svém kontě mají už přes 300 vystoupení, včetně účinkování např. na festivalu Freakstock. Na pódiích se přitom potkávali s kapelami jako Blindside (SWE), The Violet Burning (USA) nebo This Beautiful Mess (NL). Od Waiting For Steve, kteří jsou jako zahraniční host "headlinerem" letošního VOXu, můžeme očekávat kvalitní porci neotřelých kytarových melodií a parádního zvuku.