Křesťanský životní styl je životem z milosti. Všechny skutky mají hodnotu zase jen díky milosti (KKC 1697). Ten, který nám daroval milost, tj. vykoupil nás z otroctví hříchu vlastní krví, je tedy Pánem našeho života. Patříme mu, protože chceme být křesťany, být Kristovi. Buď je Pánem, anebo Kristovi nejsme.
Přivlastnění milosti vykoupení se realizuje ve svátostech, a to především ve křtu, který je celoživotním zdrojem „nového života“ (Řím 6,4). Křesťan žije z pokrmu eucharistie, která ho váže k jeho Pánu a neustálého Smíření, ve kterém se obnovuje následování a věrnost vykoupení křtem.

Modlitba je především vděčnost a prosba a otevření se Božímu řešení. Ona je vlastním vnitřním životem křesťana, vychází ze svátostí a je inspirována Božím slovem. Každý by měl mít podíl na vnitřním životě církve (svátosti - liturgie - modlitba), ale i na vnějším svědectví (nová evangelizace) a službě (nejen charita, ale i veřejné záležitosti, či účast na životě společnosti). To vše se realizuje jen ve spojení s celým Kristem, to je Jeho tělem, kterým je církev.


***

Ukázka z publikace Příprava na biřmování, kterou vydalo Pastorační středisko.


Další texty k tématu biřmování.

Další texty k tématu Pastorační péče.

Další texty k tématu Duch svatý.