Jak provádět návštěvníky po kostele je název odborného semináře, který od 18.2.do 8.4.2006 pořádá Pastorační středisko brněnské diecéze ve spolupráci s Diecézním konzervátorským centrem.
Brno: V rámci projektu "Petrov – klíč k živé historii" pořádá Pastorační středisko brněnské diecéze ve spolupráci s Diecézním konzervátorským centrem seminář "Jak provádět návštěvníky po kostele". Seminář založený na vzdělávání v oblasti historie, cestovního ruchu a dějin umění se zřetelem na brněnskou diecézi, je určen především pro ty, kteří se chtějí podílet na duchovním a kulturním životě farnosti pravidelným nebo příležitostným prováděním po vlastním kostele. Předpokladem pro průvodcovskou činnost jsou komunikativní schopnosti a zájem o křesťanskou kulturu a historii. Seminář také pomůže vytvořit průvodcovský text o vlastním kostele.



Anotace předmětů:

*Dějiny umění a ochrana památek (terminologie dějin umění, křesťanská ikonografie, interpretace uměleckých děl, památková péče).

*Seminář – vytvoření průvodcovského textu (historie místa, popis kostela, ikonografie, popis výtvarných předmětů, syntéza).

*Historický a umělecký místopis brněnské diecéze (biskupství, kapituly, řády, poutní místa).

*Teologie umění (praktický výklad konkrétních uměleckých děl, terminologie křesťanského umění).

*Komunikace, rétorika, psychologie (procvičení komunikačních dovedností potřebných pro práci průvodce).

*Minimum z cestovního ruchu (obecné pojetí cestovního ruchu, ekonomický význam cestovního ruchu, řízení cestovního ruchu, informace a cestovní ruch).



Informace o kurzu:
Poplatek uchazeče 1.000 Kč zahrnuje náklady na pracovní texty a na exkurzi po kostelích brněnské diecéze. Rozsah kurzu: 8 sobot od 8.00 do 13.00 hodin (18.2., 25.2., 4.3., 11.3., 18.3., 25.3., 1.4. a 8.4.), z toho jedna celodenní exkurze.

Přihlášku, která je k dispozici na http://pastorace.biskupstvi.cz/ je možné zaslat do 10.2.2006 na adresu:
Biskupství brněnské, Mgr. Jan Press, Petrov 5, 602 00 Brno nebo e-mailem: mailto:press@biskupstvi.cz;
Další informace: tel: 543 235 030, linka 248.

***

Se svolením převzato z: TS ČBK