Očišťování nás obrací od zahleděnosti do sebe
a vrací k pohledu na Boha

Bůh si přeje, abychom „nesli dobré ovoce“, proto své ratolesti i čistí (srov. Jan 15,2). A to je skutečnost, která se nám někdy tak trochu zajídá. Často si říkáme: co jsem tak špatného udělal, že na mě Bůh zase něco dopouští? Podobné otázky si ale kladou především ti, kteří považují svůj život s Bohem za povinnost, ale o radosti z Boha moc nevědí. Ne vždy vlastní vinou, ale někdy i kvůli tomu, že jim vyhovuje takový náboženský život, který příliš nezasahuje do jejich soukromí a jejich nitra. Ani netuší, oč se šidí. Ale Otec to ví, a tak je někdy pozve k cestě očišťování, aby jim mohl dát více zakusit sám sebe, a tím i svoji lásku.

Otec nás čistí především svým slovem, ale také utrpením, každým nezdarem našeho života a vůbec mnohým, co třeba vůbec nechápeme. Takové čištění někdy bolí, ale mnohdy je nutné, aby nás od naší zahleděnosti do sebe vrátilo k pohledu na Boha. Na Boha, který pro nás ve své lásce má připraveno více, než si dokážeme představit.

Zpracováno podle knížky Vojtěcha Kodeta „Hledám tvou tvář“,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.

Konat to podstatné

Jednotlivec i církev znovu a znovu potřebuje pročišťování ... co příliš zbytnělo se musí opět vést k prostotě a chudobě Pána. Je třeba zjistit, kde  s sebou vlečeme něco zbytečného, nepotřebné – a na druhé straně získat zkušenost, jak by se nám mohlo více dařit konat to podstatné, abychom skutečně, žili a zvěstovali Boha v dnešní době.  Období velkých ran mohou mít očistnou sílu a v konečném,  důsledku mohou  být pozitivním prvkem.

Zpracováno podle knížky
Benedikt XVI. Světlo světa, rozhovor s Petrem Seewaldem,
kterou vydalo nakladatelství Barrister Principal
Redakčně upraveno. 
 

Pokropím vás čistou vodou a budete očištěni; očistím vás ode všech vašich nečistot a ode všech vašich hnusných model. A dám vám nové srdce a do nitra vám vložím nového ducha. Odstraním z vašeho těla srdce kamenné a dám vám srdce z masa. Vložím vám do nitra svého ducha; učiním, že se budete řídit mými nařízeními, zachovávat moje řády a jednat podle nich. Pak budete sídlit v zemi, kterou jsem dal vašim otcům, budete mým lidem a já vám budu Bohem. (Ez 36,25-28)