O nové knize P. Tomáše Halíka: Oslovit Zachea
"Lukášovo evangelium vypráví, jak Ježíš oslovil Zachea, celníka, který ho pozoroval ukryt ve větvích fíkovníku. Když Kristovi učedníci v naší zemi vyšli po dlouhé době svobodně na veřejnost, vnímali své souvěrce i odpůrce – možná však přehlédli, že stromy okolo byly plné Zacheů – lidí hledajících, kteří si však potřebovali zachovat odstup a nadhled, dokud je někdo neosloví jménem.
Snažím se ve svých kázáních a promluvách oslovit zejména lidi hledající, přemýšlivé, včetně těch, kteří nikdy nezdomácněli v kostelních lavicích a udržují si odstup od tradičního církevního prostředí. I jim bych pomoci k porozumění Písmu a křesťanské tradici, pozvat je k radosti svátků a nabídnout jim inspiraci v hledání vlastní životní filozofie a spirituality.

Kázání umožňuje střídat různé styly výkladu – pohybuje se mezi teologickou reflexí, filozofickou úvahou, meditací a kritickým komentářem současného dění, mezi patosem a humorem, mystikou a politikou, snaží se odpovídat na otázky, které se člověku vynořují jak nad stránkami Bible, tak na křižovatkách vlastního života – a také samo otázky klade.

Sbírky kázání patří k nejstarším památkám naší literatury – nemohly by být její součástí i dnes?" (autor)


Kniha (vázaná, 500 str., cena 295 Kč, vydalo Nakladatelství Lidové noviny) obsahuje cca 50 textů – po úvodu nejprve „příležitostné promluvy“ (např. při křtu, svatbě, pohřbu básníka Ivana Diviše, rekviem za Olgu Havlovou, uložení ostatků „krále komiků“ Vlasty Buriana aj.) a pak výběr z nedělních a svátečních kázání ve studentském kostele Nejsv. Salvátora (výklad biblických textů, smyslu svátků, ale občas i „poznámky na okraj doby“ k etickým otázkám současnosti – k nebezpečí rasismu a šovinismu, k „televizní krizi“, válce v Iráku, k potřebě tolerance mezi lidmi různých kultur a náboženství, proti propagaci násilí apod.); jak autor uvádí v úvodu, u některých textů je maximálně zachována dynamika mluveného slova, jiné jsou dopracovány do více literární podoby.

Na závěr je připojena rozsáhlá autorova studie „Kázání a tázání“, která je reflexí autorovy kazatelské a kněžské zkušenosti – jedná o způsobech oslovení současného člověka, o specifice české duchovní a náboženské scény, o problematice interpretace Bible, o ekumenismu, proměnách role církví a náboženství v současné společnosti, o nebezpečí fundamentalismu a triumfalismu, o vztahu víry a kultury, náboženství a politiky, o kázání jako inspiraci v hledání vlastní spirituality a životní filozofie – i pro lidi, kteří se plně neztotožňují s tradičními podobami církevního křesťanství.


***

Delší ukázku z této knihy naleznete zde


***

Další texty k tématu společnost.


***

Další texty k tématu Evangelizace.