útočil bych především na biskupy. (Otázky: Lenka Svobodová)

Co nového vstupuje do duchovního života člověka, který přijal biskupské svěcení?
 
Biskupské svěcení velice mění duchovní život člověka. Zvláště jedná-li se o diecézního biskupa. Tak tomu bylo i u mne, tím spíš, že jsem spravoval tak velikou diecézi, jako je milánská. Člověku se úplně změní životní obzor.
Začíná více vnímat přítomnost Krista, který žije uprostřed svého lidu v diecézi. Tato nová zkušenost mobilizuje v biskupovi nové síly a zároveň mu dává schopnost nově chápat slabosti.



Úřad biskupa přináší v každodenním životě velký shon, tlaky a napětí. Jaký dopad to může mít v duchovním životě?

Tento fenomén je známý už od starověku. Svatý Řehoř Veliký dosvědčuje, že "dokud byl v klášteře, jeho vnitřní život byl snazší a sjednocený, zatímco jako biskup má mysl a srdce rozdělené". Sjednocení biskupova vnitřního života je možné jen skrze pastýřskou lásku. A to znamená úplně se dát k dispozici Ježíši - Dobrému pastýři, který chce sloužit svému stádci právě skrze biskupa.



S čím se biskupové v duchovní oblasti nejčastěji potýkají?

Biskupové musejí svádět mnoho bojů. Nejvíce se musejí potýkat s problémem povrchnosti mnoha věřících. S nevírou a malověrností nebo s tím, že se někteří od víry úplně vzdálili. Proto právě pastýři potřebují hodně naděje, víry a útěchy Ducha Svatého. Ta jim pomůže vytrvat v jejich poslání.



V dějinách církve najdeme mnoho svědectví o tom, že právě lidé s největší zodpovědností bývají mnohdy nejvíce vystaveni atakům zla. Potvrdil byste tuto zkušenost?

Ano. Často jsem přemýšlel o tom, že kdybych byl ďáblem, útočil bych především na biskupy. Všichni křesťané jsou pokoušeni, zvláště ti, kteří se vydali na cestu následování ukřižovaného Krista.



V čem podle vás spočívá základní poslání biskupů v dnešní církvi a v dnešním světě? Jak se změnilo během posledních sto let?

Poslání biskupa spočívá především v hlásání evangelia a ve snaze, aby toto evangelium bylo přijato a žito ve společenství věřících. Ve světě má hlásat naději, vyplývající z tohoto evangelia, a to jazykem přístupným všem. Ve svém kněžském poslání biskup přináší také eucharistickou oběť a modlí se za lid, spolu s ostatními biskupy a papežem. V tomto směru se za posledních sto let nic nezměnilo. Změnily se jen podmínky, ve kterých se toto poslání vykonává. A na podmínky, v nichž se nacházejí lidé, k nimž jsme posláni, je třeba velmi dbát.


***

Se svolením převzato z ROZHOVORu S KARDINÁLEM MARTINIM v Katolickém týdeníku č. 12/2004.

Další texty k tématu kněžství naleznete zde.

Další texty k tématu pastorace naleznete zde.

Další texty k tématu naděje naleznete zde.