Kdo mluví špatně o svém bližním, je pokrytec, který nemá dost odvahy, aby si přiznal vlastní nedostatky. Toto napomenutí vyslovil papež František v kapli Domu sv. Marty. Svatý otec opětovně zdůraznil, že klepy jsou svým způsobem zločinem. Vždy, když pomlouváme své bratry, napodobujeme Kainovo vražedné gesto.

„Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?“ – tato Ježíšova slova otřásají svědomím každého člověka v každé době, poznamenal Svatý otec a dodal: „Ježíš nejprve mluví o pokoře a potom přechází k jejímu opaku – onomu nenávistnému postoji vůči bratru, když se stáváme jeho soudcem. Ježíš tu používá ostrý výraz – pokrytec.“

Ti, kteří žijí posuzováním a pomlouváním druhých, jsou pokrytci. Nemají sílu a odvahu pohlédnout na své vlastní nedostatky. Pán tu neplýtvá mnoha slovy. Později řekne, že ten, kdo ve svém srdci nenávidí bratra, je vrah. Také apoštol Jan to jasně říká ve svém prvním listu – kdo svého bratra nenávidí, je ve tmě; kdo soudí svého bratra, je ve tmě.

Pokaždé, když ve svém srdci soudíme své bratry, či – ještě hůře – o nich mluvíme s druhými, stáváme se křesťanskými vrahy.

Křesťan, který vraždí…To není můj výraz – říká to Pán. A neponechává tu prostor různým odstíněním. Pomlouváš-li bratra, zabíjíš ho. Vždy, když to děláš, následuješ Kaina, prvního vraha v dějinách.

Nynější čas diskusí o válce a míru po nás požaduje vlastní obrácení, vyzýval Svatý otec. Pomluvy se totiž vždy druží ke zločinnosti a nejsou nikdy nevinné. Jazykem velebíme Pána a Otce, citoval papež apoštola Jakuba. Pokud jím však zlořečíme lidem, zabíjíme tak Boha, jeho obraz v bratru. Kdosi by mohl namítnout, že leckdo si pomluvu zasluhuje. To je však omyl:

Běž se za takového člověka pomodlit! Běž a čiň za něj pokání! A potom, je-li to nezbytné, promluv přímo s tím člověkem, který může napravit svou vadu. Ale nevyprávěj to celému okolí! Pavel, který byl velkým hříšníkem, sám o sobě prohlašuje: Dříve jsem byl rouhač, pronásledovatel a násilník. Dostalo se mi však milosrdenství… Nikdo z nás se možná nerouhá – možná. Jestli však někdo z nás šíří klepy, je to jistě pronásledovatel a násilník. Vyprošujme si tedy sami pro sebe a pro celou církev milost obrácení od zločinného pomlouvání k lásce, pokoře, mírnosti a velkodušnosti lásky k bližnímu.

Zakončil Svatý otec svou ranní homilii.