Jak číst Katechimus katolické církve
I když je tento katechismus v prvé řadě určen biskupům a pracovníkům v katechezi může a má být využíván mnohem širším okruhem čtenářů. Dva způsoby práce s KKC by však byly velmi nešťastné.
Pokud by se totiž stal pouhou ozdobou knihovny, a nebo pokud bychom jej nečetli a nechápali jako celek, totiž kdyby čtenář z katechismu vybíral jen to, co odpovídá jeho názorům, případně by vybranými větami z katechismu umlčoval dialog, bez přihlédnutí ke kontextu.

Katechismus katolické církve je celý určen ke čtení, zejména k mariánskému "rozvažování v srdci". Lze jej však využít i jinak, než k osobní četbě? Nabízí se skupinová práce - nejlépe pod vedením teologicky vzdělaného laika, případně jáhna nebo kněze. To umožní hlubší prostudování těch částí, které jsou pro tu či onu skupinu zvlášť důležité.

Není zbytečné připomenout, že tato práce se také může stát přirozenou a "nenásilnou" cestou k přijetí obsahu řady dokumentů 2. vatikánského koncilu, což je úkol, který je stále před námi. Tak se katechismus může stát cenným darem pro náš život víry.


***


Podle textu přednášky P.Ing. Aleše Opatrného: Katechismus katolické církve ve světle církevních dokumentů.

***

Celý text této přednášky naleznete naleznete zde