2002
 
Nové přístupy k pastoraci kočovných národů

Sympozium zabývající se problematikou pastorace kočovných národů proběhlo počátkem července v brazilském Sao Paulu.
 
Sao Paulo (Brazílie)/ZENIT: Na konferenci zabývající se otázkami pastorace nomádských národů, promluvil také P. Michael Blume, druhý sekretář Papežské rady pro pastoraci mezi vystěhovalci a turisty. Ve svém vystoupení kritizoval především názor, že kočovníci nepotřebují žádnou speciální pastorační péči. Dle jeho názoru je naopak třeba, aby se přiměřený počet duchovních věnoval výhradně této speciální pastorační činnosti, která vyžaduje maximální nasazení.

Je třeba, abychom se lépe naučili překonávat překážky, které se v pastoraci nomádského obyvatelstva vyskytují. Nomádi sami se především musejí stát aktivním prvkem samotné pastorační práce. Pouze tak lze v jejich komunitách podnítit povolání ke kněžství, a tím v nich upevnit pocit, že jsou v rámci církve reprezentováni.
Těžkosti, které mají příslušníci těchto národů se začleněním do místních farních struktur, z nich vytvářejí - současně s minimálním náboženským vzděláním - ideální předmět zájmu náboženských sekt. Musíme se snažit o to, aby se v místních farních společenstvích vytvářely předpoklady pro integraci nomádů. Důležité je však i vytváření speciálních farností pro kočovné obyvatelstvo.
P. Blume apeloval také na to, aby církev lépe dokázala využít tradičních hodnot nomádského etnika - pohostinnosti, solidarity, citlivosti k náboženským otázkám, tradic předků apod.

Komise pro pastoraci nomádů Brazilské biskupské konference publikovala během zasedání dokument o jejich pastoraci, který obsahuje mj. důležité proslovy papežů Pavla VI. a Jana Pavla II., které pronesli při pravidelných setkáních s nomády. Tato setkání jsou pořádána od roku 1965. V dokumentu je také uvedeno, že drtivá většina z 800 tisíc brazilských nomádů jsou katolíci.

Pozn. tiskového střediska České biskupské konference: V České republice se toto téma týká především pastorační služby romskému etniku.


***

Se svolením převzato ze serveru TS ČBK: tisk.cirkev.cz