Není pouze otázka, kterou si v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem jistě mnohý z nás položil, nýbrž i název drobné práce německého novináře. Oním novinářem je Johannes Gerloff, který s manželkou a čtyřmi dětmi již řadu let žije a pracuje v Jeruzalémě jako korespondent mediálního svazku KEP. Při své práci denně cestuje po Izraeli a setkává se s obyvateli této těžce zkoušené země. Desítky rozhovorů s ortodoxními i sekularizovanými Izraelci, mesiánskými židy, křesťany, Araby, Drúzy, či beduínskými pastevci mu umožnily více porozumět kořenům vleklého násilí.
Publikace KOMU PATŘÍ ZEMĚ IZRAEL? (s podtitulem Židovské osady – válečný zločin, nebo naplnění dávných proroctví?) tedy přináší nový, dá se říci neobvyklý pohled na danou problematiku. Autor se pokusil řadou rozhovorů a komentářů ke konkrétním událostem složit mozaiku, která má pomoci čtenáři vytvořit si ucelenější obrázek o situaci v současném izraelsko-palestinském konfliktu. Zároveň má čtenář možnost seznámit se s názory obyčejných lidí, kteří stojí na opačných stranách jedné barikády, a jichž se střety bytostně dotýkají. Autor se pokusil vyhnout obvyklému novinářskému klišé (tolik známého z našich sdělovacích prostředků), kdy se vina za konflikt přenáší buď na jednu či druhou stranu. V Gerloffově práci se ke slovu dostávají zástupci všech zúčastněných i postižených stran. Publikace navíc obsahuje komentář významného středověkého rabína Rašího, který se k danému tématu již před staletími zcela pregnantně vyjádřil. Kromě této rarity text doplňují mapy zachycující vývoj situace v oblasti od roku 1917 po současnost.

Je na čtenáři, zda dá přednost poctivé novinářské práci, či demagogickým štvavým článkům, které se poslední dobou vynořily v našem tisku a na Internetu.

Knihu KOMU PATŘÍ ZEMĚ IZRAEL? vydalo nakladatelství Návrat domů. Kniha v měkké vazbě, o rozsahu 104 strany, s přílohou 7 černobílých map stojí 119,- Kč.

Petr Plaňanský
Návrat domů