Arcibiskup pražský Dominik Duka OP zaslal Zdeňku Svěrákovi a kolektivu herců a spolupracovníků Žižkovského divadla Járy Cimrmana kondolenci k úmrtí Ladislava Smoljaka.
Vážený pane Svěráku, vážení herci a pracovníci divadla Járy Cimrmana,

spolu s nesčetnými dalšími našimi spoluobčany jsem byl i já zasažen a zarmoucen zprávou o odchodu pana Ladislava Smoljaka, Vašeho přítele a drahého kolegy, se kterým jste velmi úzce dlouhá léta spolupracoval. Výsledkem Vaší spolupráce je řada filmů a velká řádka her, které jste skromně připsali Čechovi z největších, Járovi da Cimrmanovi. Objeli jste s nimi mnohokrát celou naši zemi, lidé jsou schopni z nich citovat zpaměti celé pasáže, řada jejich citátů zlidověla.

Troufám si říci, že jste naší zemi předali obrovský poklad sestávající z humoru a moudrosti. Humor dokáže tvořit a přijímat ten, kdo se nebere smrtelně vážně, dokáže si od věcí udržet odstup, v čemž je veliká moudrost, která člověku také pomáhá vyrovnávat se s tím, co je těžké v životě osobním a někdy nesnesitelné v životě celého národa. Humor souvisí i s naší vírou, protože i ta učí člověka moudrému odstupu od věcí a dokonce i v Knize knih nalezneme humor, např. v jednom žalmu se dočítáme, že se Bůh na nebi směje (některým lidským pošetilým plánům).

Budu se upřímně modlit za to, aby ho náš laskavý Tvůrce a Dárce všech skvělých darů, a mimo jiné humoru, přijal navždy do své blízkosti, jak také říkáme do nebe, a to nejen českého, a odměnil ho za veškerou radost, kterou svým uměním lidem rozdal. Prosím o tlumočení mé účasti také jeho nejbližším rodinným příslušníkům. Modlím se za to a jsem hluboce přesvědčen, že na něj čeká milující otevřená náruč a věci tak úžasné, že my je lidskými slovy „nemůžeme ani naznačovat“.

V Praze dne 7. června 2010

+ Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český