Aneb: Nenápadná velká událost
Karmelitánské nakladatelství vydalo v těchto dnech komentář k Matoušovu evangeliu. Napsal ho americký jezuita Daniel J. Harrington, přeložil Pavel Jartym. Jde o první svazek řady Sacra Pagina, což je ve světě značně ceněná řada komentářů k jednotlivým novozákonním knihám.
Po desetiletích tak máme k dispozici skutečný „velký“ komentář k evangeliu (kniha má 468 stran) v českém jazyce, který obsahuje i originální překlad biblického textu (nechci tím snížit už vydanou řadu tzv. Stuttgartského komentáře, ale ten je opravdu jen orientačním uvedením do textu). Pro ty, kdo neznají jiný jazyk nebo nemají přístup cizojazyčné teologické literatuře to bude první příležitost ke studiu biblického textu s pomocí podrobnějšího komentáře. Snad je tu potom oprávněná naděje, že tento komentář i plánované vydání komentářů k dalším evangeliím pozvednou u nás úroveň chápání biblického textu, což by se mohlo projevit i v lepší kvalitě kázání.

Lze si ovšem představit i neutěšený scénář, kdy komentář budou číst jen zvídaví posluchači a nikoliv kazatel. Doufejme, že se nenaplní.

A pokud by se někomu ze spolubratří zdála být kniha pro svou cenu nedostupná (435 Kč), snad ho oblomí vědomí, že za tuto sumu naplní sotva polovinu nádrže své Felicie, kterou rychle projede. Zato knížku bude moci „konzumovat“ třeba do konce života.


***

Další texty k tématu Bible naleznete zde