Nové číslo Teologických textů (www.teologicketexty.cz) se zabývá především dvěma vzájemně protikladnými a pro dnešní křesťany patrně nejnáročnějšími ofenzivními výzvami: sekularismem a islamismem.
Tyto výzvy a z nich plynoucí konkrétní situace tísně – a proto i nového hledání – přibližují a analyzují naši i zahraniční globálně a zároveň katolicky zainteresovaní autoři různých generací: Henri Boulad, Bat Ye´or, Inocent Szaniszló, Jiří Baroš, David Černý, Denisa Červenková, Heiner Koch a Nelly van Doorn-Harder.

Jak čestně a odpovědně jednat v takovéto rozporuplné době – to není otázka pro myšlení, které by se chtělo buď jakékoli politické a duchovní moci už předem přizpůsobit, nebo bylo schopné jen nenáročně rebelovat proti činitelům, na něž byla částečně přenesena společná křesťanská odpovědnost. Je to výzva, která vyžaduje vpravdě katolickou velkorysost a odvahu, a zájem o hlubší zdroje, z nichž každý z nás může v dnešní a budoucí situaci čerpat. Jejich inspirujícím objevováním se v TT 3/2009 zabývají z nejmladších autorů Jan Poříz, Ondrej Zatroch a Dominik Opatrný, a z teologů dnes již renomovaných Ctirad V. Pospíšil, Pavel Ambros a Robert Sarka.

-jp-