Neděli 7.4. vyhlásil papež Jan Pavel II. modlitebním dnem za mír na Blízkém východě. Také čeští a moravští biskupové zvou k modlitbám za mír.
Vatikán: Svatý otec Jan Pavel II. adresoval státnímu sekretáři kardinálu Angelu Sodanovi následující poselství:

Dramatická situace, ve které se nachází Svatá země, mě vede k tomu, abych se znovu obrátil na celou církev a s naléhavostí vyzval všechny věřící, aby zintenzívnili modlitby za tyto národy sužované neslýchanými násilnostmi. Právě v této době, kdy se křesťané ve svých srdcích obracejí k místům, kde Pán Ježíš trpěl, zemřel a vstal z mrtvých, přicházejí stále tragičtější zprávy, které zesilují zděšení celé veřejnosti a vyvolávají dojem nezadržitelného proudu lidské krutosti.

Tváří v tvář umíněné rozhodnosti, se kterou jedna i druhá strana postupuje cestou odvety a msty, se stísněná duše věřících obrací v úpěnlivé modlitbě k Bohu, který jediný může proměnit lidská srdce, i ta nejzatvrzelejší.



Papežským nunciům zaslal včera (4.4.) papež následující poselství:

V neděli 7. dubna bude církev slavit s mimořádnou vroucností tajemství Božího milosrdenství a vzdá dík tomu, který na sebe vzal bídu našeho lidství. Jaká jiná příležitost by byla vhodnější k tomu, aby k nebi vystoupila společná prosba o odpuštění a milosrdenství, která by u Božího srdce vyprosila mimořádné zakročení vůči všem, kdo mají zodpovědnost a moc, aby podnikli nezbytné, i když náročné kroky vedoucí obě bojující strany ke spravedlivé a důstojné dohodě pro všechny?

Drahý bratře, byl bych Vám velmi vděčný, kdybyste se stal, způsobem, který uznáte za nejvhodnější, zprostředkovatelem tohoto mého přání všem pastýřům místních církví a vyzval je, aby se o nadcházející neděli zapojili do této společné modlitby v této tak těžké době pro celé lidstvo. Kéž by tak do této země, která je drahá věřícím třech monoteistických náboženství, dospělo poselství stálého a trvalého míru.
S touto naléhavou prosbou, která vychází z hloubi mého srdce, uděluji Vám a všem bratřím biskupům mimořádné apoštolské požehnání.

Praha: Čeští a moravští biskupové se přidávají k papežově výzvě a adresují věřícím následující text:

Vzhledem k těžké a nebezpečné situaci na Blízkém východě, v Izraeli, na posvátných místech věřících, vyzval papež Jan Pavel II., aby se nadcházející 2. velikonoční neděle 7. dubna - Den Božího milosrdenství - stala modlitebním dnem za mír v této oblasti.

Podporujeme jasné stanovisko Svatého otce k této velké ráně lidstva a připojujeme se k jeho výzvě. Prosme všichni, aby v zemi, jejímž duchovním centrem je Jeruzalém, Jeru-šalajím – město pokoje, zavládl opravdový pokoj a mír. Pamatujme pak na tento úmysl v přímluvných modlitbách i v dalších dnech, aby nenávist a nepřátelství byly nahrazeny láskou a otevřeností pro druhou stranu.
Kéž Bůh změní srdce lidí, otevře cestu k dialogu a k pokojnému a spravedlivému vyřešení konfliktu.



Se svolením převzato ze servisu ČBK http://tisk.cirkev.cz