V čem konkrétně může současnou evangelizaci katolické církve v ČR inspirovat přístup profesora Kolakoviče?
Odpověď Václava Vaško: Otázku v čem by nás mohl pro evangelizaci církve inspirovat profesor Kolakovič jsem promýšlel častěji, ale recept nemám. Snad jen to, co by mělo platit pro křesťana vždycky: Práce nad sebou, prohloubení duchovního života, být odborníkem ve svém oboru, nebýt diletantem v otázkách víry. Žít ve světě tak, jak by asi žil Kristus, kdyby byl na našem místě. Věci veřejné by nám neměly být lhostejné, naopak, měly bychom se v nich angažovat. Vytvářet společenství přátel, rodin, kolegů.



V čem vidíte "devizu" Vaší životní zkušenosti (odloučení od rodiny, komunistické pracovní lágry, nesvoboda) pro Vás osobně? Bylo to těžké ve Vašem životě pro Vás nějak "paradoxně" dobré?

Odpověď Václava Vaško: Snad tím, že jsem se naučil odlišovat podstatné od nepodstatného.


Převzato z on-line rozhovoru s Václavem Vaško.

***

15.11.2005 proběhl na webu vira.cz on-line rozhovor s Václavem Vaško - člověkem, který prožil napínavý a rozhodně ne černobílý a přímočarý život. Byl to: český diplomat, politický vězeň, historik a autor několika knih zabývajících se dějinami poválečné katolické církve u nás a pronásledováním jejích členů, které sám prožil. Do on-line rozhovoru se zapojilo mnoho našich čtenářů s mnoha zajímavými otázkami, na které náš host výstižně reagoval. Celý rozhovor s Václavem Vaško naleznete zde

- Václav Vaško zemřel ve středu 20.5.2009 ve věku 88 let v Praze. Poslední rozloučení proběhne ve čtvrtek 28.5.2009 v 10:00 v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze (u Karlova Mostu).
- Václav Vaško - dostupná literatura
- Ukázky z knihy "Ne vším jsem byl rád" naleznete zde
- Záznam on-line rozhovoru s Václavem Vaško naleznete zde
- Fotogalerie z online rozhovoru s Václavem Vaško