(Pavel Říčan)
Náš přední odborník ukazuje ve čtivě napsané knize možnosti psychologického studia náboženství, jeho tradici a hlavní výsledky. Probírá přínos, který pro porozumění náboženským jevům mají hlavní směry psychologického bádání (např. teorie motivace, vývojová nebo sociální psychologie).
Podrobněji jsou představeny směry psychologického myšlení, které měly zvlášť významný vliv na moderní chápání náboženství (Freudova psychoanalýza, Jungova analytická psychologie). Pozornost je také věnována speciálním tématům psychologie náboženství – běžným a mimořádným náboženským prožitkům; morálce, lidské vině, svědomí, vztahu mezi psychopatologickými a náboženskými jevy apod.

***

Náboženství nepřestává být v moderní společnosti přítomno, naopak, mnozí v něm vidí zdroj, výraz či dokonce řešení velkých problémů současnosti.

Vedle tradičních forem religiozity se objevují podoby nové, nezřídka i nebezpečné. Náboženské jevy jsou předmětem zájmu odborníků řady disciplín. O soustavnější reflexi své víry se snaží i mnozí věřící. Náš přední odborník ukazuje možnosti psychologického studia náboženství, jeho tradici a hlavní výsledky. Probírá přínos, který pro porozumění náboženským jevům mají hlavní směry psychologického bádání (např. teorie motivace, vývojová nebo sociální psychologie). Podrobněji jsou představeny směry psychologického myšlení, které měly významný vliv na moderní chápání náboženství (Freudova psychoanalýza, Jungova analytická psychologie). Pozornost je věnována speciálním tématům ¦ běžným a mimořádným náboženským prožitkům, morálce, vině, svědomí, vztahu mezi psychopatologickými a náboženskými jevy apod.

Cílová skupina:
Psychologové, religionisté, teologové a duchovní, studenti těchto oborů, zájemci o náboženství a víru.

***


váz., 328 s., 397 Kč
Vydalo nakladatelství Portál