NAZEVV těchto dnech vychází kniha s názvem Vánoční promluvy, která sestává z devíti homilií z let 1977 – 1994 a většina z nich zazněla v mnichovské katedrále. Z těchto promluv vyzařuje radost z Narození Božího Syna ale také nejsou opomíjeny aktuální problémy současnosti.
"Loni v listopadu jsem mohl se svými spolupracovníky navštívit kdysi slavnou papežskou hvězdárnu v Castel Gandolfu. Viděli jsme mohutné teleskopy, jejichž pomocí se ještě donedávna pokoušeli učení otcové zkoumat tajemství oblohy. Dnes je to vše už jen pouhé muzeum. Ne že by všechny tyto přístroje už nefungovaly: ale světla nad městem Římem a nad téměř celou západní Evropou jsou tak intenzivní, že je sotva ještě možné vidět hvězdy, což prakticky znemožňuje pozorování oblohy.
Pokud bychom chtěli v pozorování pokračovat, museli bychom odjet do odlehlé, liduprázdné oblasti, třeba v Americe. Umělé osvětlení – světlo vyrobené člověkem – přehluší světla na obloze. Přes naše osvětlení není možné spatřit Boží hvězdy. Tuto skutečnost můžeme chápat jako obraz toho, že kvůli tomu, co jsme sami zhotovili, nejsme schopni rozpoznat stvoření Boží, jeho stopy..." Zde si můžete přečíst celou ukázku z tohoto titulu.
Další knihy Benedikta XVI. a o něm, naleznete zde.