Nové číslo časopisu Communio, které vyšlo ještě s vročením 2005 (Mezinárodní katolická revue Communio, roč. 9, 4/2005) je věnováno svátosti biřmování.
Pavel Vojtěch Kohut OCD pojednává o této svátosti jako o jednom z elementů křesťanské iniciace, Benedikt Mohlník OP z hlediska teologie svátostí, světí biskup ze švýcarského Churu Peter Henrici SJ jako o svátosti Ducha svatého a Aleš Opatrný z hlediska pastoračního. Téma dále rozvíjí stať biblisty Jaroslava Brože o Duchu svatém jako principu duchovního života, Hanse Urs von Balthasara o svědectví a hodnověrnosti a rozhovor s Vojtěchem Kodetem OCarm o charizmatické obnově (obnově v Duchu svatém), vedený Prokopem Brožem.

Celé číslo představuje v novější české teologické literatuře prakticky nejrozsáhlejší pojednání o této svátosti, která je mnohdy vykládána a druhým přibližován spíš z pozic pozdějších interpretací, které jsou mnohdy spíš ideologizováním, než z hlediska skutečně teologického, které by vycházelo z teologického a historického chápání iniciačních svátostí a biřmování vidělo důsledně v souvislosti iniciačních svátostí. Text je velmi užitečnou četbou pro kněze i pro všechny, kdo se zabývají přípravou biřmovanců a katechezí vůbec. (Neváhal bych jej označit za četbu povinnou, kdybych nevěděl, že toto označení je spíš odrazující než povzbuzující.)

***

Texty k tématu biřmování naleznete zde