PRO KAŽDÉHO na KAŽDÝ DEN
Každá konkrétní situace, ve které se nacházíme, může být proměňována, protože je v ní skrze naši víru přítomen Bůh. Ať jsme kdekoli, doma s rodinou, s přáteli, když se zrovna schyluje k hádce, v práci nebo jen v metru, na ulici, ve vlaku, můžeme se vždy usebrat a říci:
„Pane, věřím v Tebe,
přijď a buď mezi námi.“
Tímto úkonem víry se můžeme přimlouvat u Boha, který přislíbil svou přítomnost, když o ni požádáme. Někdy nemáme slova, jindy nevíme, jak jednat moudře, vždycky však můžeme Boha požádat, aby přišel a byl s námi. A uvidíme, jak se atmosféra změní, hádky ustanou, přijde pokoj.

„Proste, a dostanete.“ (Mt 7,7) Víme, že Bůh by nám nedal místo chleba kámen (Mt 7,9). Někdy ale nevíme, co je pro danou situaci to nejlepší. Právě tady najdeme vysvětlení mnoha nevyslyšených modliteb. Mluví o tom také sv. Jan Zlatoústý: „Neznepokojujte se, když hned nedostanete, o co prosíte: Bůh vám chce skrze vaši vytrvalost v modlitbě dát něco lepšího.“


(Zpracováno podle: Anthony Bloom, Na minutu s Antonyjem Surožským – Tvůrčí modlitba, vydalo Karmelitánské nakladatelství, www.kna.cz)