Benedikt XVI. ještě jednou poděkoval za vřelé přijetí
Papež Benedikt XVI. v dopise, který nedávno zaslal kardinálu Miloslavu Vlkovi, ještě jednou poděkoval za "vřelé přijetí a milou pohostinnost", které se mu dostalo během jeho pobytu v České republice od věřících pražské arcidiecéze. Děkovný dopis zaslal také papežský ceremonář Mons. Guido Marini.
Svatý otec vyjádřil svou spokojenost s návštěvou v České republice hned po návratu do Říma při generální audienci 30. září 2009 na svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Ve své řeči označil cestu za „mimořádnou“ a připojil, že byla „znamením pro celou Evropu“. Papež už tehdy dal veřejně najevo, že se mu v České republice líbilo. Mimo jiné řekl: „Všude se mi dostalo srdečného přijetí, za což děkuji všem lidem v České republice. Kéž jim Bůh pomáhá znovu nalézt křesťanské kořeny, které formovaly jejich kulturu, a kéž jim pomáhá na těchto základech vybudovat svůj život.“

Ve svém dopise, který byl nedávno doručen pražskému arcibiskupovi kardinálu Vlkovi, mimo jiné požádal, aby jeho „vděčné a srdečné uznání“ bylo předáno všem, kdo se podíleli na přípravě jeho cesty. Vyslovil také přání, aby jeho poděkování bylo tlumočeno „představitelům veřejného života a všem, kdo jakýmkoli způsobem přispěli k ... příjemnému pobytu.“ V závěru svého listu uděluje všem věřícím pražské arcidiecéze své apoštolské požehnání.


Co si myslí o mši ve Staré Boleslavi papežský ceremonář?
´Tato mše bude připomínána coby vzor...´


Také blízký spolupracovník Svatého otce papežský ceremonář Guido Marini poděkoval všem, kdo se nějak zapojili do organizace návštěvy. Pražskému arcibiskupovi vyjádřil v dopise své potěšení nad tím, že mohl poblahopřát „ke zdaru této pastorační návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice a zvláště ve Vaší pražské arcidiecézi.“ Mimo jiné také zmínil, že mše svatá ve Staré Boleslavi "bude připomínána coby vzor pro celé katolické společenství arcidiecéze". Plné znění obou listů naleznete v příloze. (apha.cz)

***

Související odkaz:
Reakce na kritický "Otevřený dopis o liturgii" ve Staré Boleslavi
Reakce na iniciativu varhaníků - na tzv. "Otevřený dopis mladých lidí všeho věku o liturgii", jejiž signataři ultimativně vyjadřují svůj nesouhlas s doprovodem mše sv. se Svatým Otcem ve Staré Boleslavi.