Vatikán. V probíhajícím Roku eucharistie bude možné získat plnomocné odpustky. Apoštolská Penitencierie zveřejnila dekret, který stanovuje jejich podmínky. Připomíná se, že mezi ně patří svátost pokání, svaté přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce.
 
Plnomocné odpustky mohou získat věřící, kteří se zúčastní pobožnosti ke cti Nejsvětější Svátosti a také duchovenstvo a řeholníci, kteří se modlí nešpory a kompletář před eucharistickým Kristem přítomným ve svatostánku. Možnost získat plnomocné odpustky je rozšířena také na nemocné osoby, které nemohou navštívit kostel nebo kapli. Podmínkou v těchto případech je duchovní touha uctít Nejsvětější Svátost, modlitba „Otče náš“, vyznání víry a vzývání eucharistického Ježíše. Osoby, které nemohou splnit ani tyto podmínky, mohou obdržet plnomocné odpustky, když obětují Bohu své utrpení a starosti. Dokument podepsaný kardinálem Jamesem Francisem Staffordem, vyzývá kněze, aby informovali věřící o možnostech získat plnomocné odpustky, obětavě sloužili svátostí pokání a ve dnech vhodných pro věřící připravovali slavnostní modlitby ke cti Eucharistického Ježíše.

Připomeňme, že plnomocné odpustky přinášejí odpuštění časných trestů, za hříchy vyznané ve svátosti pokání. To znamená toho, co zbývá očistit po vyznání hříchu a co v životě mohou napravovat akty milosrdné lásky, nebo po smrti očistec.




***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu




***

Další texty k tématu eucharistie naleznete zde, odpustky, očistec