K 50. výročí založení českého exilového časopisu Studie připravily Teologické texty tematické číslo věnované ukázkám vybraným z jeho celkem sto třiceti dvou čísel z rozmezí let 1958 až 1991, během nichž tento římskou Křesťanskou akademií vydávaný časopis vycházel.
Byl tribunou teologických, filosofických, historiografických, uměnovědných apod. příspěvků převážně českých autorů z celé Evropy – i navzdory existenci „železné opony“. Ve své obsahové všestrannosti zahrnoval kromě odborných statí též literární tvorbu, recenze knih a filmů, úvahy a fejetony, rozhovory – a po vzniku Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných i podrobnou dokumentaci komunistické perzekuce nezávislých osobností a společenských skupin v tehdejším Československu. Studie sloužily jako důležité fórum, na němž se nezastupitelným způsobem utvářely a samy sebe reflektovaly významné proudy svobodné české duchovní kultury. Díky nadstranické otevřenosti tohoto časopisu bylo na jeho stránkách možno komunikovat napříč všemi vyznáními, odbornostmi, generačními, politickými a jinými příslušnostmi a v implicitním dialogu si ujasňovat časové i nadčasové poslání živých křesťanských postojů, myšlenek a inspirací.

Za samotný vznik Studií trvale vděčíme (in memoriam) filosofovi Karlu Vránovi a za plné rozvinutí jejich koncepce dalšímu šéfredaktorovi (který Studie řídil od roku 1967) – teologovi Karlu Skalickému. Důvodem toho, že se Teologické texty (www.teologicketexty.cz) rozhodly ve svém třetím letošním čísle podle svých skromných možností připomenout obsah a poslání Studií, je nejen retrospektivní vděčnost za toto velké dílo, nýbrž i aktuální přesvědčení, že výzvy v něm obsažené významně překračují dobu svého vzniku.

Jolana Poláková
(ttexty@volny.cz)