Možná se k vám již dostala zpráva, že se Praha stane dalším z měst, v němž se příští rok uskuteční Setkání křesťanů z Česka, Německa, Polska, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Historii a program tohoto Setkání naleznete na internetových stránkách www.setkani2005.org nebo na letácích, které jsou distribuovány do pražských farností.
Setkání proběhne v termínu 17. - 19. června 2005 pod názvem Setkání křesťanů Praha 2005 a jeho mottem je „Pozvání k naději” založené na biblickém textu Fp 3,13-14. Smyslem setkání je vytváření a posilování osobních i mezicírkevních vztahů. V souvislosti s procesem sjednocující se Evropy organizátoři hovoří o naději, v níž se otvírá prostor ke společné budoucnosti. Vždyť tam, kde lidi dosud rozděluje hranice i historická zkušenost, spojuje křesťany jejich víra. To se může stát dobrým příkladem i základem pro soužití národů v Evropě. V neposlední řadě pak křesťané nemohou zapomínat na základní úkol – zvěstování evangelia všem lidem.

Na výzvu Českobratrské církve evangelické, která je hlavním pořadatelem této akce, vznikl přípravný výbor, složený ze zástupců různých českých křesťanských církví. Také pražské arcibiskupství se svými zástupci v tomto výboru podílí na přípravě setkání. Proto se na vás obracíme s prosbou, abyste pomohli s přípravou, organizací a realizací tohoto setkání.

Přípravný výbor by v této chvíli od vás potřeboval předběžně zjistit některé informace. Především v jaké míře jste schopni návštěvníkům Setkání křesťanů nabídnout ubytování v jednotlivých rodinách či farnostech. Očekává se účast 3 000 – 5 000 křesťanů ze zmíněných zemí. Zároveň přípravný výbor již nyní vytváří databázi dobrovolníků, kteří by pomáhali s organizačními, technickými a dalšími záležitostmi. Škála poptávky po dobrovolné pomoci je opravdu velmi pestrá. Vzhledem k tomu, že celá akce je finančně zajišťována pouze dobrovolnými příspěvky a dary, přípravný výbor prosí o pomoc při vyhledávání sponzorů této akce.

V červnovém čísle ACAP budou vloženy dotazníky přípravného výboru pro jednotlivé farnosti s dotazem na možnosti vaší spolupráce. Vyplněním a odesláním dotazníků usnadníte organizaci příprav. Vyplněné dotazníky zašlete, prosím, na adresu přípravného výboru setkání Mgr. Stanislava Šimuniová, Vladislavova 12, 110 00, Praha 1, e-mail: setkani2005@seznam.cz a to do 15. července 2004.

Pan kardinál doporučuje farnostem i jednotlivcům, kněžím i laikům, aby se zapojili do přípravy tohoto setkání spolu s bratřími a sestrami dalších křesťanských církví. Budeme velmi rádi, když spoluprácí na této akci dojde k navázání a prohloubení vztahu mezi křesťany na místní úrovni a k věrohodnému svědectví o křesťanské naději naší sekularizované společnosti.

Pražské arcibiskupství v přípravném výboru Setkání křesťanů zastupuje Mgr. Martin Vaňáč, Vyšehradská 41, Praha 2, 128 00, e-mail: vanac@etf.cuni.cz, na kterého je možné se obracet s případnými dotazy.