(Nové diskuzní téma) U příležitosti 11. výročí „sametové revoluce“ zveřejnili čeští a moravští biskupové, vědomi si svého úkolu „přicházet k lidem s úmyslem zahájit a rozvíjet s nimi rozhovor“ (Christus Dominus 13), List k sociálním otázkám v České republice s názvem „Pokoj a dobro“ (Česká biskupská konference, sv. 12, Praha 2000).
Obracejí se v něm nejen ke křesťanům, ale ke všem lidem „dobré vůle“ s cílem přispět k rozhovoru o uspořádání společenských věcí. Oslovují v něm zejména ty, kdo se angažují ve světě politiky, podnikání či veřejné a státní správy a podílejí se na správě veřejných věcí. Od zveřejnění dokumentu si slibují širokou společenskou diskuzi umožňující „další projasnění uplynulého vývoje, hlavně však získání širokého společenského konsensu pro další směřování naší vlasti.“

List vypracoval tým spolupracovníků pod zastřešením České křesťanské akademie. Je dílem ekumenickým – na přípravě se podíleli společně evangelíci i katolíci. Jako dokument k sociálním otázkám se řadí mezi podobné texty, uveřejňované v devadesátých letech biskupskými konferencemi v Rakousku, Německu i Maďarsku (jejich český překlad vydala Česká křesťanská akademie pod názvem Sociální pastýřské listy v roce 1998).

Dokument je pokusem o široce pojatou analýzu současného stavu české společnosti. Reaguje na ekonomické, politické i kulturní změny v devadesátých letech a kriticky je hodnotí. Je členěn na devět kapitol (1.Dědictví minulosti; 2.Listopadové události roku 1989; 3.Koncepce transformace a křesťanské sociální učení; 4.Systémová změna: trh jako všelék a trh jako spása?; 5.Stát a občanská společnost; 6.Modernizace hospodářství; 7.Humánní ekologie; 8.Rodina vzdělávací systém a veřejná média; 9.Vize, naděje a ideály), které obsahují celkem 65 odstavců.

Z textu je zřejmé, že se na jeho přípravě podílelo více lidí s různými názory. V některých kapitolách klade silný důraz na odpovědnost i úlohu jednotlivce, v jiných najdeme myšlenky upřednostňující roli státu. Sociálně etický pohled je na některých místech vystřídán individuálně etickým přístupem. Je možné, že se dokument bude někomu jevit jako příliš kritický, pesimistický a málo zdůrazňující či podporující pozitivní jevy v české společnosti. Jak však autoři textu zdůrazňují, nemá být list chápán jako hotový dokument, nýbrž jako impuls pro širokou společenskou diskuzi.

Tuto diskuzi chceme umožnit i zde a proto otvíráme na našem webu nový diskuzní okruh. Jeho cílem je umožnit výměnu názorů na „Pokoj i dobro“, na myšlenky v něm obsažené, na způsob jeho prezentace, na jeho reflexi v církvích i mimo ně i na řadu s dokumentem souvisejících otázek. Tedy, let us discuss about it …