Ve středu dne 18. října 2006 v 18 hodin na svátek svatého Lukáše, patrona lékařů, bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slavena eucharistie za naše lékaře a lékařky, ošetřovatele a ošetřovatelky, zdravotní setry a všechny, kteří nějakým způsobem slouží nemocným. Celebrantem bude Dr. Michael Slavík, generální vikář. Srdečně zveme věřící na tuto poutní slavnost.
Po liturgii bude možno uctít vystavenou lebku svatého evangelisty Lukáše, která je od roku 1354 součástí Svatovítského pokladu.

Svatý Lukáš byl povoláním lékař a působil v polovině 1. století v Antiochii. Okolo roku 50/51 se připojil k apoštolu Pavlovi a provázel ho na misijních cestách až do Pavlovy smrti v roce 67 v Římě.

Svatý Lukáš je autorem třetího evangelia a Skutků apoštolů. Podle pramenů zemřel sv. Lukáš ve věku 84 let přirozenou smrtí. Jeho ostatky jsou uloženy v sarkofágu v Padově. V roce 1354 požádal o ostatky sv. Lukáše císař Karel IV. Podle notářské listiny byla oddělena lebka, kterou Karel IV. v témže roce dovezl do Prahy a svěřil do péče Metropolitní kapituly u sv. Víta.