Jak vést skupinku biblického studia
16 kapitol praktických námětů, metod, principů a varování pro všechny, kdo chtějí vést skupinku zabývající se studiem Písma. Nyní vychází druhé opravené vydání.
První kapitola z knihy:

1. MŮŽEŠ VÉST SKUPINKU BIBLICKÉHO STUDIA

Po celém světě dnes křesťané svědčí o velkém vlivu biblických studijních skupinek. Tyto skupinky dychtivých učedníků vznikají všude a motivuje je rostoucí hlad po osobním poznání Božího slova. Pevné přátelství, vzájemné ovlivňování prostřednictvím Písma a vzájemná sounáležitost, která je přítomna v těchto skupinkách, je často nesrovnatelná s jinými metodami duchovního růstu. Životní síla křesťanské zkušenosti se někdy stala odrazovým můstkem pro celé nové duchovní probuzení.

Myšlenka skupinek není novinkou. Téměř před dvěma tisíci lety se první následovníci Ježíše Krista scházeli společně po domech, aby poslouchali vyučování apoštolů, modlili se, byli spolu a vzájemně se sdíleli a byli lépe připraveni ke službě. Kniha Skutků zaznamenává vliv a zážitky těchto skupinek v uskutečňování velkého poslání.

Stačí jeden člověk s opravdovou touhou po Pánu, aby vedl skupinku. Jedna skupinka stačí k ovlivnění okolí, kolegů v zaměstnání, studentské koleje nebo vojenských kasáren. I jednotliví učedníci mohou naplnit své okolí Boží pravdou - a právě ty bys mohl být tím, kdo tento proces začne.




Cíl skupinkové diskuse

Druh diskusní skupinky popsaný v této příručce předpokládá před každou společnou schůzkou pravidelnou individuální biblickou studijní přípravu každého člena skupinky. Jinak se výměny názorů stanou náhradou za osobní studium a čas se stráví sdílením nevědomostí. Ti, kteří se připravili, se nemohou dozvědět nic nového od těch, kteří se nepřipravili, a brzy ztratí motivaci pro zapojení.

Cílem skupinkového studia Bible je tedy rozvíjet poznání každého, kdo individuálně studuje Písmo, prostřednictvím vzájemného ovlivňování.




Úspěšná skupinka

- motivuje každého člena, aby pravidelně studoval Písmo,
- umožňuje rozšířit hranice vlastních poznatků prostřednictvím myšlenek druhých a motivuje k dalším úvahám,
- vytváří atmosféru lásky a porozumění, která povzbuzuje k upřímnému dialogu o osobních poznatcích, otázkách, problémech a potřebách,
- buduje sebevědomí členů skupinky a umožňuje jim svobodně hovořit o Písmu bez obav z trapnosti nebo kritiky,
- podporuje pevné křesťanské přátelství, ve kterém mohou členové skupinky rozvíjet osobní blízké vztahy v neformálním prostředí -- učíte se, jak se společně modlit a jak nést břemena druhých,
- zajistí růst křesťanů tak, že pomáhají druhým duchovně růst.

Biblické studijní skupinky jsou jedním z nejefektivnějších nástrojů, které pomáhají křesťanům naplnit Kristovo velké poslání - získat učedníky v každém národě.




Program diskusních skupinek

Skupinkové diskuse nejsou přednášky, ve kterých neomylný odborník předvádí své znalosti zaujatému obecenstvu. Přednáška je v diskusní skupince nepotřebná, protože členové předem prostudovali materiál na vyučovací hodinu a měli by být schopni diskutovat o tom, co se dozvěděli.

Nejsou žádoucí ani diskusní rozhovory, během kterých nepříliš taktní lidé ovládnou dialog. V této situaci členové skupinky, kteří mlčí, brzy ztratí zájem a jestliže nedostanou příležitost se sdílet, mohou se přestat společně scházet. Přirozené vzájemné ovlivňování prostřednictvím dobré diskuse dává prostor pro sdílení se, učení a nové poznatky.

Boží slovo má schopnost měnit životy lidí skrze Ducha svatého. Dobrý vedoucí skupinky bude jednat jako předseda a průvodce - ne jako autorita a učitel, protože si uvědomuje, že Písmo je autoritou skupinky a Duch svatý je jejich učitelem.

Tato příručka zahrnuje zásadní principy pro vedení biblické studijní skupinky. Jestliže jsi ještě žádnou skupinku nevedl, tato kniha ti objasní, jak postavit skupinku na správném základě. Hledáš-li nový recept na pozvednutí studijní skupinky, kterou již vedeš, přečtením a zopakováním tohoto materiálu získáš nápady a praktické rady i dobrý přehled základních principů.


***


Knihu vydalo nakladatelství Samuel, na jehož webu ji můžete i zakoupit

A5, 52 str., brož., il. cena: 48 Kč