Neboj se být mladý! Pod tímto heslem se koncem července uskutečnilo v Praze evropské setkání mládeže EURIZON 2005. Okolo 160 mladých lidí z 9 evropských zemí se od 24. do 30. července sešlo v salesiánském centru v Praze-Kobylisích, aby si vyměnili zkušenosti z práce s mládeží v různých zemích, načerpali novou inspiraci a poznali další ze zemí, které se těchto tradičních setkání pod označením EURIZON účastní - Českou republiku.
Při této příležitosti vyrostlo v areálu střediska stanové městečko, ve kterém účastníci EURIZONU bydleli.

Více informací na www.eurizon.cz nebo u Mgr. Josefa Mendela tel.: 283 029 347, 605 268 665, e-mail: info@eurizon.cz


Eurizon začal svou historii psát v roce 1992, kdy ve Vídni proběhlo setkání s komunitou z Taizé. Skupiny mládeže byly tenkrát ubytovány v salesiánském domě Don Bosco Haus. Mladí lidé si společenství, které okolo salesiánů vzniklo, velmi pochvalovali a z této pozitivní zkušenosti vzniklo každoroční setkání mladých lidí nad 17 let ze salesiánského prostředí pod názvem Eurotreff. To organizovali mladí spolu s vídeňskými salesiány.
Eurotreff se uskutečnil celkem desetkrát. Při hodnocení Eurotreff 2003 bylo rozhodnuto, že v následujících letech se budou hostitelé tohoto setkání střídat. Proto se loni v létě uskutečnilo setkání v belgickém Bruselu, a to už pod novým názvem Eurizon 2004. Motto setkání: Rozhodni se pro život. Letos se koná toto setkání poprvé v bývalé „východní“ zemi.

Na přípravě setkání se kromě Salesiánské provincie Praha spolupodílí finanční dotací i Evropská nadace pro mládež při Radě Evropy (European Youth Foundation EYF) a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Více o salesiánech na www.sdb.cz