Arcidiecézní informace katechetům - AIK č.6
Jak se víra v horoskopy slučuje s křesťanskou vírou? Odpovídá náš spolupracovník P. Mgr. Ondřej Salvet: Milí přátelé, stručná odpověď zní: neslučuje. Ale děkuji za otázku, povzbudilo mě to, abych zapátral po bližších solidních informacích ohledně astrologů. Našel jsem je na: http://www.etf.cuni.cz/~moravec/predn/astrol.html
Ve své odpovědi z tohoto textu vycházím a zároveň děkuji jeho autorovi, Janu Moravcovi, za střízlivý a fundovaný výklad o astrologii.

1) Je nesmírně důležité vyjasnit si pojmy. Říci, že se něco neslučuje s vírou, znamená to odsoudit. A to bychom neměli dělat bez znalosti věci. Co se myslí ve vaší otázce „vírou v horoskopy“?

2) Budu předpokládat, že máte na mysli přístup typu: „Můj horoskop říká, že Maruška je pro mě ta pravá“ (vyhýbání se osobnímu rozhodnutí a odpovědnosti z toho plynoucí) nebo „dnes nevycházím z bytu, Uran v meridiánu nevěstí nic dobrého“ (strach z neznámých mimozemských sil, či dokonce snaha je ovládnout). Pak nelze než vyslovit příkré odsouzení - ale to se netýká ani tak astrologie samotné, jako spíš „skutkových podstat“, které jsem uvedl v závorkách. Stejné by to bylo s talismany, kartářkou či strachem z černých koček.

3) Jaké důvody k tomuto odsouzení vedou? Ušetřím vás nepřesností a sebe zbytečné námahy, když nalistuji KKC 2116: „Uchylovat se o radu k horoskopům, k astrologii, k hádání z ruky(...), v tom všem se skrývá vůle mít vládu nad časem, nad dějinami a konečně i nad lidmi a zároveň touha naklonit si skryté mocnosti. Je to v příkrém rozporu se ctí a s úctou spojenou s láskyplnou bázní, jakou dlužíme pouze Bohu“.

Nakonec bych rád dodal, že nejdále ze všech astrologů zřejmě dospěli jistí mágové, když se ve své učenosti sklonili před Božím Synem. Kde jinde než v něm bychom měli hledat spojení nebe se zemí?


***

Text v plném znění naleznete zde


Starší čísla AIKu naleznete zde.


Další texty k tématu věštění, astrologie naleznete zde.

Další texty k tématu magie naleznete zde.