Němečtí redemptoristé jsou ve Varšavě!
Ve Varšavě existovalo od 17. století bratrstvo sv. Benona, které mělo za cíl podporovat cizozemské cestující, ošetřovat nemocné a starat se o cizozemské děti bez rodičů. Protože většina cizinců toho druhu byli Němci, bylo vedení tohoto charitativního díla vždy v rukou Němců. Mluvívalo se dokonce přímo o německém bratrstvu sv. Benona. Když Hofbauer přišel do Varšavy, hledali právě pro svůj kostel nějakého kněze.
Doslechli se o příchodu tří německých řeholníků a hned se proto obrátili na nuncia, aby je namísto pro Stralsund určil pro bratrstvo u sv. Benona.

Němci ve Varšavě, i když byli převážně katolíci, neměli mnoho náboženských zájmů a Poláci zase nechtěli mít nic společného s cizími Němci. Němec znamenalo pro ně Prus a Prusové se roku 1772 spolu s Rusy a Rakušany rozdělili o celou zemi. Německé bohoslužby a německá škola se považovaly za německou propagandu...

Klement jako by odpor Poláků vůbec neviděl. Věnoval se zcela své úloze. A bylo toho dost, co bylo třeba dělat a pořizovat, ba až příliš mnoho, jak sám píše. Jako první bylo tam třeba zřídit školu pro chudé děti. Brzy jich bylo na dvě stě, německých, polských i ruských, a to různých náboženství. Protože Hofbauer nedostával ve Varšavě žádné peníze, obracel se na své přátele ve Vídni. Byl to především baron Penckler, který mu pomáhal značnými obnosy. Jistě právě on se postaral o učební pomůcky. Po rakouských školních příručkách byla tehdy po celé Evropě velká poptávka, rakouský učební plán byl pro mnohé země směrodatný.

Brzo se ukázalo, že je nutné zřídit sirotčinec pro zvlášť ohrožené děti. Zprvu byly k dispozici jen domy. Protože Hofbauer neměl žádný personál, převzal péči o děti sám. Zpočátku bylo dětí jen dvanáct. "To byla práce!" vyprávěl později často a musel se smát, když podrobně líčil, co všechno dělal. Ale pracoval a ani brvou nehnul, oddán tomuto úkolu jako všemu, co se jevilo být vůlí Boží.

Jeho námaha nezůstala bez úspěchu. Nálada lidí se ponenáhlu měnila...

***

Ukázka z knihy Erwina Dudela "Klement Maria Hofbauer", kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.

***

Další ukázky z této knihy naleznete zde.

***

Další texty k tématu naleznete zde, v hesle Evangelizace, misie