Nejde hlavně o soutěž a odpovědi, i když také. Jde hlavně o skutečný zájem, který se váže k nejdůležitější sbírce knih, jaká kdy byla v lidstvu napsána – k Bibli. A kdo zažije tyhle děti při soutěži „v akci“, může se také osobně přesvědčit, že se u nich rodí a prohlubuje skutečný vztah ke Knize Knih.
Významná část dětí se této soutěže účastní již několik let. Skauti, Pahtfindeři, žáci církevních škol, děti ze sborů, farností, rodinných společenství, ale i sourozenci z jedné rodiny či příbuzní. I proto připravujeme další ročník… Proč to stojí za to zkusit?


1) Děti mohou získat celoživotní vztah k Bibli

O tom svědčí to, čím jsem začal na předchozích stránkách. Ale daleko intenzivněji to můžete zažít sami, pokud se do toho pustíte. Děti se dokáží nadchnout pro všechno možné – jen je třeba, aby jim v tom podal ruku někdo, koho mají rády a na kom vidí, že to sám pokládá za důležité. Proč si nechat sebrat tuhle možnost televizí, školou, reklamou, veřejným míněním?



2) Soutěž je vhodná pro různé věkové kategorie dětí i dospívajících

Náročnost otázek je přizpůsobena třem věkovým kategoriím a pro tento ročník ještě uvažujeme o rozšíření na kategorii nad 17 let. Jak vidíte z fotografií, jsou mezi účastníky skutečně děti od 6 let až k dospívajícím. To také umožňuje zapojení velice rozličných skupin účastníků – od organizovaných ve sdruženích dětí a mládeže, přes tradiční uskupení dětí při farnostech a sborech (např. ministranti, schola), žáky a studenty církevních škol, stejně jako děti, které patří do jedné rodiny nebo rodinného společenství známých přátel.



3) Děti i doprovázející dospělí mohou prohlubovat své porozumění Bibli

Smyslem soutěže není učinit z dětí „cvičené opičky“, které perfektně ovládají zpaměti verše Bible. Je jisté, že – zejména u starších kategorií – také soutěž podporuje přesnou faktografickou znalost textu, ale daleko více pozornosti je věnováno pochopení ducha Bible – „Božího stylu“ při jednání s námi, jak nám jej Bible zprostředkovává a v plné síle je patrný na Ježíši. Opíráme se tu o odbornou přípravu, ekumenicky pojatou exegezi a biblickou hermeneutiku, které pomáhají člověku otevírat Bibli tak, aby se skrze ní skutečně setkával s Božím Slovem.



4) Soutěž má spolehlivé organizátory a podporu církví

Za soutěží stojí tým dvou tradičních sdružení – Junáka – svazu skautů a skautek ČR a Klubu Pathfinder – která mohou vycházet z bohaté zkušenosti při různých aktivitách pro děti a mladé lidi. Toto spojení je výhodné i tím, že Pathfinder je skautsky orientovaná organizace úzce spojená se životem jedné konkrétní církve – Adventistů sedmého dne, zatímco Junák, který je hlavní skautskou organizací u nás a největším českým dětským a mládežnickým sdružením, působí především v necírkevním prostředí naší sekularizované společnosti – a musí tedy tvořivě hledat nabídku duchovního života i pro tyto děti a mladé lidi. Soutěž pak má pravidelnou záštitu představitelů církví, které s Junákem spolupracují, tedy Římskokatolické církve, Českobratrské církve evangelické, Církve československé husitské i Ekumenické rady církví. Velkou radost mají organizátoři z toho, že každoročně přibývá podpora společenství z dalších církví, jako např. Evangelické církve metodistické, Církve bratrské, Jednoty bratrské, Křesťanských společenství - to jen podle naší statistiky. Ukazuje se i letos, že další společenství se k této podpoře přidávají.



5) Účast neklade na dospělé ani děti přehnané nároky

Soutěž je rozprostřena do řady měsíců, přičemž časově nejdelší je přípravné období, kdy je známo, z jakých knih v tom roce budou otázky, a každý zájemce o účast „svých“ dětí v soutěži si může podle svých předpokladů rozplánovat tuto přípravu. Dvoukolový systém, kdy v prvém kole se provádí vyplnění soutěžních archů v místě běžného pobytu dětí a teprve republikové kolo představuje den (nanejvýš den a půl) pro účastníky včetně cesty do Prahy, šetří čas, peníze i energii těch, kteří se soutěže účastní. Spolupráci s organizačním týmem zvládne každý, kdo má zájem.

UŽ LETOS MOHOU BÝT TAKÉ „VAŠE“ DĚTI MEZI NIMI
Těšíme se na vás !
Jiří Zajíc, člen organizačního týmu a garant otázek


- Bližší informace k ročníku 2008
- Informace z historie soutěže