Rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm oznámil v sobotu 12. ledna studentům Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy (KTF UK), že požádal prof. Mikuláše Lobkowicze o spolupráci při výkonu mimořádné správy na KTF UK. Prof. Lobkowicz tak bude v pracovním vztahu vůči univerzitě a svou činnost na fakultě zahájí po 20. lednu.
Mikuláš Lobkowicz se narodil v Praze 9.7.1931. Po únoru 1948 opustil Československo a byl zbaven svého rodného občanství. Potom byl bez státní příslušnosti až do roku 1967, kdy se stal občanem Spojených států amerických a v roce 1990 nadto opět občanem Československé republiky.

V zahraničí se věnoval studiu na univerzitách v Erlangenu a ve Fribourgu, kde promoval s disertací o Heideggerově pojmu "Dasein". Ve Fribourgu zahájil svou vědeckou dráhu v roce 1958 na Institut de l´Éurope orientale, založeném prof. Bocheňskim na Université de Fribourg, a zabýval se i marxismem-leninismem.

V letech 1960-67 působil jako "associate professor" na katolické University of Notre Dame v USA. V letech 1967-90 byl vedoucím katedry politické filozofie a teorie na Mnichovské univerzitě. V letech 1970-71 zastával funkci děkana 1. filozofické fakulty a byl rektorem Hochschule für Politik. V letech 1971-76 byl rektorem Mnichovské univerzity, v letech 1976-80 jejím prezidentem a v letech 1983-85 prorektorem. Od roku 1984 působil jako prezident Katolické univerzity v Eichstättu. Od roku 1996 je ředitelem Zentralinstitut für Mittel- und Osteuropastudien (Institutu pro studium střední a východní Evropy) téže univerzity. Ve stejném období přednášel jako hostující profesor na různých univerzitách v USA, Chile, Československu, Jihoafrické republice, na Taiwanu, v Koreji, Polsku, Jugoslávii, ve Francii, v Itálii, ve Španělsku, Švýcarsku a v Rakousku. Byl členem Stálého komité Konference evropských rektorů (1979-84) a mnoha dalších významných kulturních a politických institucí. Je nositelem celé řady čestných doktorátů, mimo jiné i Univerzity Karlovy. V letech 1982-92 byl německým – a od roku 1990 i českým – členem Papežské rady pro kulturu. Prof. Lobkowicz je od roku 1998 nositelem řádu T.G. Masaryka a jubilejní medaile Univerzity Karlovy. Je autorem mnoha studií, publikovaných v různých jazycích, včetně češtiny.

Významné jsou vztahy prof. Lobkowicze k české kultuře. V Institutu pro východní Evropu kriticky interpretoval filozofické myšlení českého marxismu a neomarxismu. Jako rektor Mnichovské univerzity a Katolické univerzity v Eichstättu pomáhal radou i udělováním stipendií studentům z Československa k dosažení akademických titulů, byl předsedou české Křesťanské akademie v Římě a do němčiny úspěšně přeložil a vydal výbor z básní Jana Zahradníčka. Po roce 1989 pronesl na Univerzitě Karlově v Praze a v České republice řadu přednášek.