29. ledna 2004 se má v Parlamentním shromáždění Rady Evropy projednávat dokument 9898, "Martyho zpráva". V zásadě požaduje, aby lékaři provádějící eutanázii byli chráněni zákonem.
Proti tomuto dokumentu se bouří např. katoličtí lékaři v celé Evropě, včetně ČR. Argumentují, že navrhovaný přístup je zločinem proti lidskosti ve smyslu Ženevské úmluvy o lidských právech. Je také v rozporu s předchozím dokumentem k témuž tématu (doporučení 1418 z 25.6.1999), který žádá pro terminálně nemocné podpůrnou léčbu.

Text protestu katolických lékařů je na stránkách Res Catholica (www.res.catholica.cz). Lékaři se mohou připojit na e-mailové adrese Prof. Josefa Marka, uvedené na konci protestního stanoviska.

Jednotlivci a organizace se mohou též připojit pod níže uvedený text, sestavený Nadací Klíček. Kontaktní adresa pro připojení se k dopisu je nadace.klicek@telecom.cz.

Dámy a pánové,
s rostoucím znepokojením sledujeme právě probíhající diskusi o euthanasii a chceme tímto vyjádřit svůj rozhodný odpor proti záměru učinit z euthanasie zákonem povolený postup.

Jsme přesvědčeni, že by se jednalo o krok nebezpečně a tragicky špatným směrem - euthanasie, bez ohledu na to, jak důmyslná mohou být pravidla pro její provádění, by vždy měla, pokud by došlo k její legalizaci, řadu škodlivých důsledků:
Její hlavní nebezpečí spočívá v tom, že mění způsob, jakým společnost nazírá život a jeho hodnotu. Z uzákoněné euthanasie nutně vyplývá, že lidský život, jakmile se přiblíží ke svému konci, už nemá skutečnou hodnotu a skutečný význam; že zkrátka existují okolnosti, za nichž lidský život přestává být cenný a žádoucí.

Samo pojetí euthanasie také naznačuje, že lidské utrpení nemůže mít smysl a žádnou pozitivní hodnotu, zbavuje lidskou existenci jejího transcendentního rozměru a jen posiluje představu, že je legitimní složitého problému se prostě zbavit, místo toho, abychom usilovali o jeho řešení.

Kromě toho euthanasie také porušuje základní princip prosté logiky - jakákoli péče může mít smysl jen tehdy, nesměřuje-li proti samotné existenci objektu svého zájmu.
Naléhavě protestujeme proti legalizaci euthanasie a žádáme Radu Evropy, aby euthanasii odmítla a věnovala veškerou svou podporu rozvoji paliativní péče.


Zdroj: HPŽ ČR, Res Catholica, Council of Europe, 22.1.2004