Poslední předprázdninové zasedání České biskupské konference proběhlo i letos v předvečer svátku svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě a vedle běžných záležitostí, které byly na programu, probíhalo ve znamení dvou významných událostí.
Tou první bylo poslední veřejné vystoupení loučícího se apoštolského nuncia Giovanniho Coppy při následné poutní bohoslužbě ve čtvrtek 5. července. Tento muž zůstane natrvalo spojen s obnovou katolické hierarchie a církevního života u nás po pádu komunizmu - právě jeho odchod vlastně toto nesnadné období u nás uzavírá.

Druhá událost je teprve před námi a bude jí řádná biskupská synoda, která proběhne v Římě letos v říjnu. Zhruba před měsícem byla ve Vatikánu zveřejněna pracovní předloha synody s názvem "Biskup, služebník evangelia Ježíše Krista pro naději světa". Velehradské zasedání je posledním setkáním našich biskupů před zahájením této synody, která se má zabývat rolí biskupů v katolické církvi. Zveřejněný přípravný text se několikrát výslovně odvolává na koncilní dekret Christus Dominus o pastýřské službě biskupů v církvi, který v celém dnes už skoro čtyřicetiletém pokoncilním období doposud patřil k nejméně citovaným a nejméně známým dokumentům 2. Vatikánského koncilu. Obsahuje například výslovný požadavek "nového uspořádání úřadů římské kurie s ohledem na vlastní pastýřský úřad biskupů", "přesnější vymezení funkce papežských legátů" a celá jeho 3. kapitola je věnována biskupské kolegialitě a biskupským konferencím. To všechno jsou v současnosti diskutovaná a tedy aktuální témata. Lze si představit, že se účastníci synody k těmto tématům vrátí a výsledek jednání pak už bude záležet především na nich samotných.

Řada západoevropských katolických sdružení a laických organizací se počátkem letošního roku spojila k uspořádání internetové, tedy pouze "viruální synody", s cílem připravit a těsně před zahájením římské synody předat jejím účastníkům seznam témat, která z internetové debaty vyplynou jako nejžádanější. Jak je tedy vidět, vzbudila římská synoda skutečné široký zájem katolíků, který bude určitě trvat po celou dobu jejího trvání.

Naše ještě "zánovní" biskupská konference shodou okolností právě teď zahajuje novou etapu svého fungování a synodální téma je pro ni a pro nás všechny v tomto okamžiku tématem velmi zajímavým a užitečným.


Pro RaVat/ceco Petr Kolář SJ
Praha, 4. července 2001