Na prahu Benediktem XVI. vyhlášeného Roku kněží (19. 6. 2009 – 19. 6. 2010) vychází číslo Teologických textů věnované tématu kněžství.
Mimo jiné obsahuje papežovu zásadní úvahu „Následovat Krista“, která koresponduje s mottem vyhlášeného Roku: „Věrnost Kristova, věrnost kněze“. Že toto kněžské následování je v Evropě víc než kdy jindy možné právě v nynější krizové situaci obnovující se diaspory, ukazuje úvodní stať Patricka Rayonnaise. Pozitivní význam jakýchkoli z duchovní hloubky prožívaných krizí pak promýšlí ve své „teologii krize“ Robert Sarka. Týž autor předkládá k úvaze několik možných modelů kněžské identity. Ze spirituálního hlediska se k osobnosti kněze vyslovuje Oto Mádr. Portrét kněze a zároveň význačného badatele Aloise Musila podává Karel Vrána. Josef Zvěřina předkládá své kněžské vyznání víry v církev.

Mezi prakticky zaměřenými příspěvky vyniká článek Ignáce Antonína Hrdiny o právech a povinnostech kněží po 2. vatikánském koncilu. Každodenním situacím náročné kněžské služby jsou věnovány články týkající se syndromu vyhoření (M.-D. Rush), duchovních přínosů lectio divina (Karel Sládek) a pozitivního významu humoru v křesťanském životě (M.-L. Gublerová).

S hlavním tématem čísla korespondují i ostatní příspěvky: o trvalém diakonátu (L. Nosek), o hudbě v liturgii (M. Černý), o překladech Písma (P. Jartym), o dějinách a spáse (S. Sousedík), a zejména o duchovním potenciálu současné mladé generace (C. Havel, D. Červenková, M. Altrichter, J. Poříz).