Zakladatel ekumenické komunity ve francouzské vesničce Taizé Roger Schütz byl zavražděn včera (16.8.) při večerní bohoslužbě.
Taizé (F)/podle agentur: 90letého Rogera Schütze napadla 36letá Rumunka při večerní bohoslužbě v Taizé, které se účastnilo na 2.500 věřících. Žena duchovního třikrát bodla do krku a i přes rychlou pomoc se ho nepodařilo zachránit. Ostatní účastníci bohoslužby ji pak přemohli a zadrželi.
Mezinárodní společenství v burgundské vesničce založil protestantský pastor Schütz v roce 1940 spolu s dalšími katolíky a protestanty z dvaceti národů, aby pod jeho duchovním vedením pracovalo pro smíření a pokoj. Do Taizé se rovněž již celá desetiletí sjíždějí tisíce mladých lidí z celého světa k meditacím a kulturním akcím.

Plným jménem Roger Louis Schütz-Marsauche (rodilý Švýcar) se usadil v Taizé v roce 1940, po čtyřletém studiu teologie v Lausanne a ve Štrasburku. V roce 1949 složilo sliby prvních sedm bratří. Dnes zde tvoří společenství přibližně 100 bratří různých vyznání, více než třetina z nich jsou katolíci. Komunity z Taizé žijí v současnosti také v mnoha městech tzv. třetího světa. Za své "dílo smíření" obdržel bratr Roger mnohá vyznamenání, mj. Templetonovu cenu, která bývá označována jako "Nobelova cena za náboženství", mezinárodní Cenu Karla Velikého v Cáchách, cenu Unesco za výchovu k míru a v roce 1997 mu propůjčila katolická univerzita Notre Dame v Indianě v USA Mezinárodní cenu za humanitární nasazení. Několikrát přijal bratra Rogera v soukromé audienci zesnulý papež Jan Pavel II., s nímž se znal již z doby, kdy byl arcibiskupem v Krakově.

Bližší informace o společenství v Taizé jsou k dispozici v několika jazycích na internetové adrese www.taize.fr

***

Se svolením převzato z: TS ČBK


***

Bratr Roger Schutz, Taize - několik publikací z Taizé naleznete zde.