Český misionář Roman Musil z řádu Oblátů Panny Marie Neposkvrněné, který působí už tři roky v Baie de Henne na Haiti, byl 7.12.2005 unesen nedaleko hlavního města Port au Prince. Propuštěn byl 9.12. po zaplacení výkupného ve výši 4 tisíc dolarů.
Olomouc: Únosci – bandité nejprve požadovali jako výkupné 50 tisíc dolarů. Po třech dnech vyjednávání a poté, co je kněz přesvědčil, že se jako duchovní stará o chudé Haiťany, se spokojili s částkou 4 tisíce dolarů. V pátek 9.12. byl propuštěn. Při přepadení však bylo zcela zničeno jeho auto a byl také zraněn chlapec, který ho doprovázel.
Auto je jediným dopravním prostředkem, kterým Roman Musil zabezpečuje vše potřebné pro svou farnost. Vozí s ním děti do školy, nemocné k ošetření do desítky kilometrů vzdáleného zdravotního střediska, nakupuje a vozí stavební materiál. Na Haiti, které je nejchudší zemí západní polokoule, neexistují silnice, neschůdný terén zdolá pouze auto s pohonem na všechna kola. Bez auta jsou nyní misionář i celá komunita odříznuti od světa.

Arcidiecézní charita Olomouc (http://www.acho.caritas.cz) ve spolupráci s Agenturou rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje, o.p.s. (http://www.arpok.cz) vyhlašují sbírku na podporu misionáře Romana Musila a rozvojových aktivit komunity, kde působí. Cílem je získat pro farnost Romana Musila prostředky na nákup nového auta, případně na další aktivity, jako je dostavba školy, základní vybavení zdravotního střediska a obnovu studny na pitnou vodu. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) děkuje všem dárcům, kterým není osud Romana Musila a chudých lidí na Haiti lhostejný.

Příspěvky lze zasílat na konto Komerční banky Olomouc, číslo účtu 35-1868 350 237/0100, variabilní symbol 99999.

Kontakt: Ivana Jeništová, tiskové odd. ACHO; tel: 585 229 380; mobil: 604 200 283; mailto:ivana.jenistova@caritas.cz.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK