Sborník přednášek z konferencí „O služebném kněžství“ a „Diecéze, partikulární církev“, vychází v těchto dnech u nakladatelství Trinitas.
Hradec Králové: Sborník z konferencí které v letech 2004 a 2005 uspořádal Diecézní teologický institut v Hradci králové, vydalo svitavské nakladatelství Trinitas. Obsahuje příspěvky řady známých teologů jako jsou C.V. Pospíšil, A. Opatrný, R. Machan, dále homilii o kněžství diecézního biskupa Dominika Duky či studii P. Piťhy o sv. Klimentovi, patronu královéhradecké diecéze.

Sborník obsahuje v první části příspěvek představující nejprve biblická novozákonní východiska k tématu kněžství (J. Brož). Na jejich základě dále ukazuje systematicko-teologické vymezení služebného úřadu v církvi (R. Machan – Sacramentum ordinis v církvi a pro církev). Studie C.V. Pospíšila se zabývá vybranými aspekty kněžské služby z pohledu dogmatického teologa (Hledání nekněžského prorockého hierarchického kněžství). Způsob, jakým téma kněžství reflektuje literatura 20. stoletní, mohou čtenáři sledovat na příkladu díla G. Bernanose v příspěvku D. Halasové. Dále přináší sborník studie o vztahu kněžské a jáhenské služby (J. Kaňa), vztahu hierarchického kněžství a ostatních služeb v církvi, jako jsou např. služby pastoračního asistenta nebo člena pastoračních či ekonomických rad (A. Opatrný). Na význam kolegiality pro kněžskou spiritualitu poukazuje příspěvek V. Kohuta.
Druhá část publikace přináší výběr z přednášek pronesených na konferenci o diecézi jakožto partikulární církvi. Čtenář zde najde příspěvek C. V. Pospíšila Trojice – partikulární církev – inkulturace, kanonicko-právní reflexi problematiky (E. Górecký) a pojednání o liturgii partikulání církve (W. Bugel).